جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اباالقربه (سقائی و آب دادن)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

اصولا سقائی در سرزمین عربستان به ویژه در آن تاریخ از القاب بسیار مهم و در خور توجه بوده و دلیل آن نیز کاملا روشن می‏باشد. همانطور که خوانندگان محترم آگاهی دارند سرزمین عربستان با آن وسعت از نظر آب بسیار بسیار در مضیقه بوده و گرما و سوزندگی هوا این امر را تشدید می‏نموده است به طوری که درآن زمان هر کجا چشمه و یا آبی دیده می‏شد بلافاصله محل اقامت و تمرکز قبیله و خانواده‏ای می‏گردید و بدیهی است افرادی که در فاصله دور از آب و منبع آن سکنی داشتند از نظر احتیاج با چه وضعی روبرو بودند و به همین جهت افرادی که در رفع این نقیصه و یا این مضیقه می‏کوشیدند و در این راه خیر یعنی رفع بی‏آبی ساکنین همت به خرج می‏دادند مورد احترام و اکرام همگان قرار می‏گرفتند. سقائی و یا سقایت از بهترین و عالی‏ترین القابی بود که در آن تاریخ متداول و به افراد معتبر داده می‏شد.

از آنجائی که خاندان رسالت همواره پیشرو کارهای خیر

و عالم المنفعه بودند در این کار نیز چه در زمان جنگ و چه در زمان صلح کوشا بوده و تا حد فداکاری بذل همت نموده‏اند مثلا حضرت امیر (ع) در غزوات بدر و حدیبیه سقایت را به عهده داشتند و یا حضرت امام حسین (ع) در جنگ صفین که در معیت پدر بزرگوار خود بودند و اهالی عراق چار بی‏آبی عجیبی گردیدند و در رفع آن فداکاری درخشانی را به منصه ظهور گذاردند.

اصولا برای سقائی درجات و مراتبی قائل شده‏اند و به طور کلی آن را به دو نوع تقسیم نموده‏اند اول – در حالت صلح و دوم – در حالت جنگ.

سقائی در حال صلح نیز دو قسم می‏باشد یکی جنبه کسبی دارد مانند کسی که کار و حرفه و شغل او سقائی است و برای امرار معاش از این طریق صاحب درآمد می‏گردد و این کار چون از نظر گرداندن زندگانی روزمره ضروری است لذا به عنوان «کسبی» شناخته شده لیکن دومی که صورت مستحب و قربته الی الله دارد و عامل آن بدون آن که کمترین نظر مادی داشته باشد در کاهش دادن بی‏آبی مردم

سعی و کوشش می‏کند که البته نوع اول چون جنبه انتفاعی دارد نمی‏تواند اهمیت و ارزش زیادی به خود بگیرد ولی نوع دوم که صرفا جنبه نزدیکی به خداوند و در طریق روحانیت و معنویت می‏باشد ارزنده و مورد اکرام است و سقایتی که خانواده خاتم النبیین به آن مبادرت داشتند از همین قسم یعنی به صورت قربة الی الله محسوب و منظور می‏گردد.

سقائی و سقایت در زمان جنگ نیز از 2 قسم تشکیل می‏گردید یکی مستحب و دیگری واجب.

سقایتی که در موقع جنگ مستحب خوانده می‏شد مربوط به رفع تشنگی از افرادی بود که همراه جنگجویان و در معیت آنها به میدان جنگ آمده و اگر آب دیروز زود به آنها می‏رسید تحمل آن را داشتند ولی سقایت واجب در حالتی است که جنگجویان و یا همراهان از شدت عطش با مرگ دست به گریبان باشند و در آن صورت جنبه وجوب دارد و هر فردی برای رهائی آنان موظف است که برای رساندن آب نهایت فداکاری را بنماید که عالی‏ترین نمونه آن همان حضرت اباالفضل می‏باشد که در آن وضع به خصوص روز کربلا

در این راه چه کرد و چه صحنه از فداکاری از خود برجای گذارد. و به همین جهت است که حضرت عباس که چه در زمان صلح از نظر تقرب به درگاه باری تعالی و چه در هنگام جنگ از جهت رساندن آب به افراد و خویشانی که در حال موت بودند وظیفه سقایت را به اعلاترین درجه انجام داده و به عنوان سقا که از برازنده‏ترین القاب آن زمان می‏باشد معروف و موصوف گردید.