جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

عبیدالله و فضل

زمان مطالعه: 5 دقیقه

حضرت عباس سلام الله علیه پنج فرزند داشت به نامهای عبیدالله، فضل (1)، حسن (2) و قاسم (3) و یک دختر (4) و ابن‏شهرآشوب در میان شهدای کربلا، محمد را هم از فرزندان وی برشمرده است.

عبیدالله و فضل، مادرشان: ثبابه از خاندان عبیدالله بن عباس بن عبدالمطلب بوده است. و علمای نسب شناس متفق القولند که نسل ابوالفضل علیه‏السلام منحصر در عبیدالله می‏باشد؛ تنها شیخ فتونی است که

حسن بن عباس را نیز، در حفظ نسل حضرت عباس علیه‏السلام برمی‏شمرد.

عبیدالله از علمای بزرگ به شمار رفته و در جمال و کمال گوی سبقت از امثال خود ربوده. او سه همسر ارجمند و شایسته برگزید به نامهای رقیه دخت امام حسن مجتبی علیه‏السلام، دخت معبد بن عبدالله بن مطلب و دخت مسور بن مخرمه‏ی زبیری. (5) عبیدالله منزلتی بزرگ نزد امام سجاد علیه‏السلام به واسطه‏ی پدرش قمر بنی‏هاشم علیه‏السلام داشت و حضرت سلام الله علیه چون او را می‏دیدند از دیده اشک حسرت فرومی‏بارید و چون از علت آن جویا می‏شدند و می‏فرمود:

موقف پدرش در واقعه‏ی عاشورا را به یاد می‏آورم و نمی‏توانم زمام خود نگهدارم.

عبیدالله در سال 155 ه. ق درگذشت. (6).

نسل عبیدالله منحصر در فرزندش: حسن که مادرش ام‏ولد و شصت و هفت سال عمر نمود، می‏باشد. حسن پنج فرزند داشت: فضل، حمزه، ابراهیم، عباس و عبیدالله، که همگی بزرگانی از اهل فضل و کمال و ادب بودند.

اما فضل، سخنوری گویا و فصیح، بسیار دینار و با تقوی، دلاوری تیزتک و مورد بزرگداشت خلفا بود و به وی ابن‏الهاشمیه می‏گفتند. (6) نسل فضل از سه فرزند او باقی ماند: جعفر، عباس اکبر و محمد، که هر یک از آنان دارای فرزندانی هستند که در میانشان صاحب فضل و ادب نیز بچشم می‏خورد. (7).

از جمله‏ی آنان ابوالعباس فضل بن محمد بن فضل بن حسن بن عبیدالله بن عباس علیه‏السلام می‏باشد که سخنسرا و شاعر بود و بازماندگانش در قم و طبرستان پراکنده گشتند. از جمله ابیاتی درباره‏ی دلاوریهای جدش عباس سلام الله علیه دارد که در مجموعه‏ی مدایح حضرتش موجود است.

اما حمزه شبیه جدش امیرالمؤمنین علیه‏السلام بود و مأمون نامه‏ای به دستخط خود برای او نگاشت که در ضمن آن بیان داشت:

به حمزة بن حسن بن عبیدالله بن عباس بن امیرالمؤمنین علیهماالسلام هزار درهم به سبب شباهتش به جدش امیرالمؤمنین صلوات الله علیه عطا می‏شود.

او با زینب دخت حسین بن علی بن عبدالله بن جعفر طیار، معروف به زینبی به سبب نسبتش به جده‏اش زینب کبری سلام الله علیها، ازدواج نمود. نوه‏ی حمزه، به نام محمد بن علی شاعری مورد احترام و ساکن بصره بود که از امام رضا سلام الله علیه و برخی دیگر از ائمه علیهم‏السلام روایت نقل کرده است و در سال 286 درگذشت. (7) و در شرح حال برادرزاده‏اش حمزه صاحب مرقد و بارگاه در نزدیک حله، خواهد آمد که مادر حضرت ولی عصر أرواحنا فداه به خانه‏ی او پناهنده شد. در «تاریخ بغداد» ج 2 ص 63 سرگذشت او را بیان داشته و گوید: «از جمع بسیاری روایت نقل نموده و صاحب صدق و راستی بوده است«. در «تهذیب التهذیب» ج 9، ص 352 او را به علوی بغدادی وصف نموده و از ابی‏حاتم نقل کرده (یا نقل شده) که وی راستگو و درست کردار و احادیثی که نقل می‏کند موثق و مورد اعتماد است.

اما ابراهیم، معروف به جردقه، در ردیف فقها و ادبا و زهاد قرار داشته و فرزندش علی، از سخاوتمندان دوران و صاحب جاه و شرف بوده و در سال 264 درگذشته است. وی نوزده فرزند به یادگار گذاشت و از نوادگان او ابوالحسن علی بن یحیی بن علی بن ابراهیم جردقه است که جانشین ابی‏عبدالله داعی در نقابت [علویین] در شهر بغداد بوده است.

و عبدالله بن علی بن ابراهیم جردقه به بغداد رفت، سپس در مصر مسکن گزید و از بیان حدیث در آن شهر امتناع ورزید، سپس به بیان حدیث پرداخت. کتابی چند داشت که به نام «جعفریه» نامیده می‏شد و حاوی فقه شیعی بود. وی در مصر در رجب سال 312 وفات یافت. (8).

ابونصر بخاری در «سر السلسله» درباره‏ی عباس بن حسن بن عبیدالله بن عباس علیه‏السلام گوید:

فردی از بنی‏هاشم بسان او در جرأت و صراحت لهجه و تندگوئی مشاهده نشده است.

در ایام هارون الشهید به بغداد آمد و همنشین او و بعد از او مصاحب مأمون گشت. او از بزرگان بنی‏هاشم در فصاحت بیان و شعر بود (9)، و به سبب فضل و ادب و کمالش هارون او را به کنیه می‏خواند. (7).

عباس دارای ده فرزند شد که از جمله‏ی آنان عبدالله – که مادرش افطسیه بود – می‏باشد که در ردیف اهل ادب و شعر قرار داشت. در «سرالسلسله» آمده است که او نزد مأمون رفت و از مصاحبان او گشت؛ و چون مأمون از فوتش اطلاع یافت گفت: بعد از تو ای فرزند عباس همه‏ی مردم (در نظرم) مساوی گشتند؛ و جنازه‏اش را پیاده تشییع نمود و او را شیخ ابن‏شیخ می‏نامید.

مؤلف کتاب «عمده» گوید:

از نوادگان عباس ساقی کربلا سلام الله علیه، ابوطیب محمد بن حمزة بن عبدالله بن عباس بن حسن بن عبیدالله بن عباس است که از مروت و بخشش فراوان برخوردار بود، به خویشانش رسیدگی بسیار می‏نمود، نیکیش به همگان می‏رسید و از فضلی کثیر و جاهی عظیم بهره داشت. در طبریه از بلاد اردن اموال و املاکی داشت، طغج بن جف فرغانی بر او حسد برد و برخی از سپاهیان خود را به سوی او فرستاد و وی را در باغش در طبریه در صفر سال 291 به قتل رساندند و شعرا در سوگش سوگنامه‏ها سرودند.

به فرزندان و نوادگان او بنوالشهید گفته می‏شد. مرزبانی در «معجم الشعراء» ص 435 شرح حال او را آورده و اضافه نموده که او شاعری بود که به پدران و اجداد خود افتخار می‏کرد. او در دوران متوکل و پس از وی می‏زیست. اندیشمند بزرگ، علامه‏ی امینی در «الغدیر» ج 3، ص 3 طبع نجف در ضمن شعرای غدیر از او یاد نموده است.

اما عبیدالله بن حسن بن عبیدالله بن عباس علیه‏السلام، محمد بن یوسف

جعفری درباره‏اش گوید:

مردی بسان او در هیبت و شکوه و مروت ندیدم؛ او امارت دو حرم شریف مکه و مدینه و امر قضاوت آن دو شهر را در دوران مأمون به سال 204 ه. ق به عهده گرفت. (10).

در سال 204 و 206 مأمون او را به تولیت امور حجاج برگزید. (11) و در حیات خلیفه‏ی مذکور در بغداد درگذشت. مادر او و برادرش عباس، ام ولد بوده است.

به اعقاب عبیدالله از فرزندش علی که در دمیاط بوده‏اند بنوهارون و آنان که در فسا بوده‏اند بنو هدهد گویند و گروهی دیگر در یمن بودند.

اما حسن بن عبیدالله، فرزندش عبدالله دارای یازده پسر شد که از آنان است قاسم بن عبدالله بن حسن بن عبیدالله – قاضی و امیر حرمین – بن حسن بن عبیدالله بن عباس علیه‏السلام. او در مدینه از جاه و مقام برخوردار و متکلمی فصیح بود، بین فرزندان علی و جعفر (ظاهرا مقصود فرزندان حضرت هادی علیه‏السلام است) صلح و آشتی برقرار ساخت و از اصحاب امام حسن عسکری علیه‏السلام به شمار می‏رفت. (7).

با مروری گذرا که بر برخی از نوادگان و اعقاب قمر بنی‏هاشم علیه‏السلام نمودیم به دست می‏آید که تمامی نسل باقیمانده از ابوالفضل سلام الله علیه به سبب نسب گرانقدرشان به پرچمدار کربلا، بزرگانی صاحب فضل و کمال بوده‏اند؛ چرا که آنان فقیه، محدث، نسب شناس، امیر و ادیب بودند، و این امری شگفت نیست، زیرا آنان وارث صفات حمیده و خصائص ارجمند پدر و جد بزرگوارشان سلام الله علیه بوده‏اند، آثار شرف و سیادت در سیمایشان در تلألؤ بوده، خون و گوشتشان آکنده از علم و عمل بود و هیبت و مناعت طبع، خط اصلی زندگیشان بوده است.

از دیگر نوادگان قمر بنی‏هاشم علیه‏السلام سید بزرگوار سید حمزه است که گنبد و بارگاه با شکوهش در مدحتیه در نزدیکی حله می‏باشد.


1) »عبیدالله» را علمای نسب شناس و ارباب مقاتل یادآور گشته و «فضل» در ناسخ التواریخ و الوزیر که در حاشیه‏ی مقاتل الطالبیین چاپ گردیده ذکر شده است.

2) رجوع نمائید به حدیقة النسب تألیف شیخ فتونی و معارف ابن‏قتیبه ص 96؛ مادر او نیز ام‏ولد بوده است.

3) برخی از کتب مقتل از او یاد نموده‏اند.

4) حدائق الانس.

5) ذخیرة الدارین.

6) مجدی.

7) عمدة الطالب.

8) همان مدرک.

9) تاریخ بغداد، ج 10، ص 364.

10) تاریخ بغداد، ج 10، ص 313.

11) تاریخ طبری، ج 10، ص 355.