خواهران حضرت عباس علیهالسلام از جانب پدر هجده نفرند. (1) برخی از ایشان، چون زینب صغری، جمانه، أمامه، امسلمه و رملهی صغری در حیات پدر فوت نمودند. (2) عدهای دیگر از آنان نیز تاریخ نگاران متعرض ازدواج آنان نشدهاند.
از میان آنان که ازدواج کردند: عقیلهی بنیهاشم، زینب کبری است، که شویش عبدالله بن جعفر طیار بوده و فرزندانش: جعفر اکبر، عباس، علی معروف به زینبی و عون اکبر که در کربلا، در حملهی جمعی خاندان ابیطالب به شهادت رسید.
و دیگری امکلثوم است که امام حسین علیهالسلام او را به عقد پسر عمویش قاسم بن محمد بن جعفر طیار درآورد و ملکیت چند چشمهی آب را در کابین او قرار داد، و رقیه، که به ازدواج پیشتاز شهیدان کربلا، مسلم بن
عقیل درآمد و فرزندانش عبدالله و علی و محمد میباشند. در «عمدة الطالب» گوید: مسلم، امکلثوم دختر امیرالمؤمنین علیهالسلام را تزویج نمود که ثمرهی این ازدواج دختری به نام حمیده بود، که فقیه جلیل القدر عبدالله بن محمد بن عقیل او را به عقد خود درآورد و فرزندی به نام محمد از او به دنیا آمد، که نسل وی از این پسر میباشد. و البته این کار عملی نبود مگر پس از وفات یکی از این دو خواهر، چرا که جمع میان دو خواهر در نکاح جایز نیست. و فاطمه، که شویش ابوسعید بن عقیل است و فرزندانش حمیده و خدیجه هستند. و خدیجه را عبدالرحمان بن عقیل به عقد خود درآورد و فرزندش سعید میباشد. و امهانی که عبدالله اکبر بن عقیل شوی اوست، و عبدالرحمان و محمد فرزندانش هستند. و امحسن، که به ازدواج جعدة بن هبیرهی مخزومی درآمد، و بالأخره أمامه، که به ازدواج صلت بن عبدالله – از نوادگان عبدالمطلب – درآمد و فرزندی به نام نفیسه برایش آورد (3).
1) تاریخ طبری، ج 6، ص 89.
2) مناقب سروی، ج 2، ص 76.
3) اعلام الوری، المجدی، معارف قتیبی.