جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بازماندگان عقیل

زمان مطالعه: 3 دقیقه

خلف صالح، یاد پدر را زنده نگه داشته به او عمر دوباره می‏بخشد، و سبب نیکنامی او و ستایش دیگران از او، و طلب رحمت و آمرزش خویشان و دیگران برای وی می‏شود. چنان که در حدیث آمده است که چون آدمی بمیرد، عملش از دنیا قطع می‏شود، مگر در سه مورد که یکی از آنها فرزند صالح است. البته بدیهی است که این نیکنامی پدر به حسب فضائل و محاسن اولاد آدمی تفاوت می‏کند و هر چه از اینها بهره‏ی بیشتری داشته باشند، بیشتر سبب استمرار مجد و بزرگی پدرانشان می‏شوند. به همین ترتیب، نیاکان نیز هر مقدار

که از شرف و سیادت فزونتری برخوردار باشند، فرزندان صالحشان، بیشتر باعث انتشار فضائلشان می‏گردند.

حال که به این نکته توجه نمودیم، دیگر در مورد عقیل ابن ابی‏طالب، این شخصیت شریف و بزرگوار، که گرانمایگانی چون شهید کوفه و شهدای کربلا (1)، که نه در گذشته و نه در آینده همتائی نداشته و ندارند، از خود به جای گذاشت، چه می‏توان گفت!

اگر بر فرض، عقیل خود نیز از مقام و جلالت قدر برخوردار نبود، با داشتن این عزیزان، به اوج شرف و بزرگی دست می‏یابد؛ که در این مورد نیکو سروده شده است:

و کم أب قد علا بابن ذری شرف‏

کما علا برسول الله عدنان‏

چه بسیار پدرانی که با داشتن فرزندی به عالیترین درجات شرف و بزرگی دست یافته‏اند؛ همانگونه که عدنان (جد اعلای رسول خدا صلی الله علیه و آله) به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بزرگی و رفعت یافت.

و حال آن که خود او [صرفنظر از اولادش] از شریفترین عناصر الهی در تمام پهنه‏ی گیتی است، و از سوئی دیگر، یادی جاودانه از طرف بازماندگانش یافت، آن بازماندگانی که علمائی بزرگ، فقهائی متبحر، شعرائی متعهد، محدثینی جلیل القدر، امرائی صالح و دانشمندانی نسب شناس گشته‏اند و در مصر، نصیبین، یمن، حلب، بیروت، مدینه، کوفه، حله، طبرستان، خراسان، جرجان، کرمان، قم و اصفهان منتشر شدند.

چنانکه قاسم بن محمد بن عبدالله بن محمد بن عقیل بن ابی‏طالب عالمی فاضل و اهل تقوا؛ برادرش عقیل نیز شخصیتی موثق و محترم و راوی حدیث؛ عمویشان عقیل بن عبدالله نیز آگاه به علم انساب و تراجم؛ و نواده‏ی همین عقیل، جعفر بن عبدالله اصفهانی نیز عالم نسب شناس و استاد شبل بن تکین بوده که

به سال 334 ه. ق وفات یافت.

و محمد بن مسلم بن عقیل بن عبدالله بن محمد بن عقیل بن ابی‏طالب معروف به ابن‏مزینه، حاکم مدینه بود که ابن ابی‏ساج او را به قتل رساند.

و فرزند محمد مذکور، ابوالقاسم احمد نیز در سلک اهل ادب و فضل قرار داشت و در سال 330 ه. ق در گذشته است.

و عباس بن عیسی اوقصی، که زادگاهش کرمان می‏باشد، به دستور داعی کبیر حسن بن زید در جرجان به امر قضاوت پرداخت (2).

از نوادگان دیگر عقیل، علامه‏ی جلیل: سید اسماعیل بن احمد نوری طبرسی می‏باشد که از علمای بزرگ ما بوده و کتاب «نجاة العباد» تألیف بزرگ عالم شیعه، آیت پژوهشگر: صاحب جواهر قدس سره را شرح نموده است، که دو جزء آن تا آخر مبحث زکات به طبع رسیده است. اثر دیگر علامه سید اسماعیل نوری «کفایة الموحدین» می‏باشد که به زیور طبع آراسته گردیده است.

همچنین در کربلای معلی خاندانی بزرگ و طائفه‏ای جلیل القدر مشهور به عقیلیین بودند که اوقات فراوانی در اختیار داشتند؛ اما در حال حاضر (هنگام تألیف این کتاب) از آنان جز یک مرد باقی نمانده است.


1) در کامل الزیارة، ص 107 آمده است: «امام سجاد علیه‏السلام به فرزندان عقیل لطف و محبت خاصی داشتند. به ایشان عرضه شد: از چه رو به این عموزادگانتان بیش از فرزندان جعفر عنایت می‏نمائید؟ فرمودند: من همراه بودن آنها را با اباعبدالله الحسین علیه‏السلام در واقعه‏ی کربلا به یاد می‏آورم و به حالشان دلسوزی می‏نمایم.

2) در این مورد به عمدة الطالب مراجعه نمایید.