جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نوادگان عباس

زمان مطالعه: 2 دقیقه

ژرف‏اندیشان و نسب شناسان معتقدند که در میان فرزندان ابوالفضل علیه‏السلام، عبیدالله استمرار بخش نسل عباس شد (1) و فرزندان و نوادگان عبیدالله نام و یاد عباس را در خاطره‏ها زنده می‏کردند (2).

سال 155 قمری مشعل پر فروغ وجود عبیدالله خاموش شد. یگانه فرزند دلبندش «حسن» شصت و نه سال زیست و پنج یادگار به نامهای فضل، حمزه، ابراهیم، عباس و عبیدالله از خود باقی گذارد. فرزندان حسن

در آسمان ادب و فضیلت ستارگانی درخشان به شمار می‏آیند.

»فضل» صاحب سخنی فصیح و خوش بیان بود که در عرصه تقوا و پاکدامنی فروغی خیره کننده از خود نشان داد. این دلاور مؤمن، که هماره مورد احترام خلفا بود، به «ابن‏الهاشمیه» شهرت داشت. جعفر، عباس، اکبر و محمد فرزندان وی بودند که هر یک گلواژه‏ای معطر از گلستان دانش و بینش شده، در گستره‏ی هستی مقامی والا یافتند (3) و از فرزندانی صاحب فضل و ادب بهره‏مند شدند. «ابوالعباس فضل» یکی از این فرزندان بود. او شخصیتی برجسته داشت و شاعری توانا شمرده می‏شد، بازماندگانش در قم و طبرستان پراکنده شدند.

»حمزه» فرزند دیگر حسن، سیمایی نورانی داشت و شبیه جدش امیرمؤمنان علی علیه‏السلام بود. مأمون به خط خود برایش چنین نوشت: به حمزة بن حسن بن عبیدالله بن عباس بن امیرالمؤمنین علیه‏السلام هزار درهم، به سبب شباهتش به جدش امیرالمؤمنین صلوات الله علیه، عطا می‏شود.

»ابراهیم» فرزند دیگر حسن، به «جردقه» شهرت داشت و در ردیف فقیهان، ادیبان و زاهدان بود. فرزندش علی، سخاوتی علوی داشت و صاحب مقام و شرافتی درخور و شایسته شد. او نوزده فرزند از خود به یادگار گذارد که برخی از آنان در شمار محققان و مؤلفان علوم اسلامی جای داشته، در ابواب گوناگون فقه آثاری گرانبها پدید آوردند (4).

»عباس» دیگر فرزند حسن بن عبیدالله بن عباس علیه‏السلام، دلاوری بی‏مانند بود. چنان مشهور است که در جرأت، صراحت لهجه و تندگویی مثل او در بنی‏هاشم دیده نشده است. عباس در فصاحت بیان و شعر از بزرگان قمر بنی‏هاشم شمرده می‏شد، به خاطر فضایل بسیار و کمالات فراوانش مورد احترام خلفا بود و هارون او را به کنیه می‏خواند (5).

»عبیدالله» که افتخار فرزندی حسن بن عبیدالله بن عباس علیه‏السلام را داشت، از هیبت و شکوهی خاص بهره می‏برد و در دوران مأمون در سال 204 قمری امارت مکه و مدینه و قضاوت آن دو شهر را به عهده داشت. (6).


1) بطل العلقمی، ج 3، ص 434.

2) شیخ فتونی تنها کسی است که این ویژگی را برای حسن، فرزند دیگر عباس علیه‏السلام شمرده تا نسلی گسترده‏تر از آن حضرت بیان کند. (ر. ک: العباس، ص 195(.

3) سردار کربلا، ص 342.

4) کتاب «جعفریه«، اثری پربها از عبدالله بن علی بن ابراهیم جردقه است که حاوی فقه شیعی است.

5) تاریخ بغداد، ج 10، ص 364؛ سردار کربلا،ص 344 – 343.

6) تاریخ بغداد، ج 10، ص 313؛ سردار کربلا، ص 345.