جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شهادتگاه ابوالفضل

زمان مطالعه: 2 دقیقه

با نگاهی به سخنان آسمانی معصومان علیهم‏السلام و گذری بر آثار سیره‏نویسان درمی‏یابیم که امام حسین علیه‏السلام پیکر پاک اصحاب باوفای خود را از میدان کارزار خارج می‏ساخت و به خیمه‏ی دارالحرب منتقل می‏کرد. برخی از آنان را چون قاسم خود به خیمه‏ها می‏برد و بعضی دیگر را به دستور حضرت جابه‏جا می‏کردند. (1).

از سوی دیگر، بدون هیچ تردیدی، بدن مطهر عباس را به خیمه منتقل نکرد و آن پیکر را در شهادتگاه خود بر زمین باقی گذارد. محلی که اینک حدود سیصد متر از حائر حسینی فاصله داشته، صحن و سرای حضرت ابوالفضل علیه‏السلام در آن قرار دارد.

آن برخورد عاطفی با شهدای در خون غلتیده و باقی گذاردن پیکر عباس در شهادتگاه موجب سخنان گوناگون ژرف اندیشان و محققان شده است. پاره‏ای وضع دلخراش بدن و شدت جراحات آن را سبب ناتوانی امام در انتقال آن به عقب میدان دانسته‏اند. (2) عده‏ای خواست ابوالفضل علیه‏السلام را دلیل این امر شمرده‏اند، در نظر این گروه وعده‏ی آب عباس علیه‏السلام به کودکان به ویژه سکینه و ناتوانی‏اش در عمل به آن موجب شد تا چنین تقاضایی کند.

اما برخی از صاحب نظران این سخنان را قابل جواب دانسته، دلیل دیگری برای این عمل امام علیه‏السلام بیان می‏کنند. اینان بر این باورند که امام حسین علیه‏السلام با نگرش از بلندای بصیرت و آینده نگری، بر آن بود تا عظمت مقام و گستره‏ی شخصیت عباس در طول تاریخ و برای فردا و فرداییان درخشانتر شود و دارای آستانی مستقل، گنبدی سر به فلک کشیده و

صحن و سرایی علوی باشد. (3) عاشقان از دور و نزدیک به آستان مقدسش حضور یابند و خوشحال و خرسند از نسیم کرامات و الطاف علمدار کربلا، به شهر و دیار خود بازگردند. از این رو امام صادق علیه‏السلام برای زیارت عباس علیه‏السلام آدابی خاص بیان می‏فرماید:

چون خواستی عباس بن علی علیه‏السلام را زیارت کنی، در کنار شط فرات، مقابل حایر و جنب در سقیفه بایست و بگو:

»سلام الله و سلام ملائکة….» (4).

و اینک که قریب چهارده قرن از شهادت آن حضرت می‏گذرد، عالمان محقق و ژرف‏اندیشان عرصه‏ی علم و دانش، قبر مطهر عباس علیه‏السلام را مقابل حرم حسینی و نزدیک شط فرات، در محل فعلی، دانسته‏اند و این عظمت چشمگیر و فرزانگی عالمتاب را نتیجه‏ی تدبیر امام حسین علیه‏السلام می‏دانند. (5).


1) امام باقر علیه‏السلام در توصیف این صحنه‏ها می‏فرماید: حسین علیه‏السلام کشتگان را کنار همدیگر قرار می‏داد و می‏فرمود: کشتگانی مانند کشته شدگان از پیامبران و دودمان پیامبران هستند. (ر. ک: تظلم الزهراء، فاضل قزوینی، ص 118؛ سردار کربلا، ص 293 – 291(.

2) بطل العلقمی، ج 3، ص 228 – 224؛ سردار کربلا، ص 292.

3) بطل العلقمی، ج 3، ص 229 – 224؛ سردار کربلا، ص 293 – 291.

4) کامل الزیارات، ابن‏قولویه، ص 256؛ سردار کربلا، ص 328 – 326.

5) ر. ک: اعلام الوری، مرحوم طبرسی؛ انوار النعمانیه، سید نعمت الله جزایری؛ منتخب طریحی، ص 431،307؛ عمدة الطالب سید داودی؛ سردار کربلا، ص 394.