جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

همراه با امام حسن

زمان مطالعه: 3 دقیقه

آغازین فصل حیات و زندگانی عباس علیه‏السلام بیش از چهارده سال به طول انجامید. در این دوران، بارش برکات وجود پدر، شاخسار ابوالفضل را پر ثمر کرد و هر روزش را روزی برکت‏آفرین و نعمت‏بخش ساخت.

فراگیری علوم و معارف و کسب آداب و فضایل در کنار آموزش فنون رزمی در صحنه‏های مختلف و حوادث گوناگون، شخصیتی ژرف و با شکوه برای فرزند ام‏البنین به ارمغان آورده بود.

صبح صادق امامت حضرت امام حسن علیه‏السلام در حالی شروع شد که فتنه‏های ظلمت انگیز همه جا را فرا گرفته بود، دشمنان دانای اسلام

بیرون مرزها کمین کرده بودند، دوستان نادان در درون سنگر گرفته بودند و امواج حوادث گردابی سخت برای مؤمنان راستین به پا کرده بود. برخی از مردم ریحانه‏ی رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم را آماج انتقادها و ناسزاهای خویش قرار می‏دادند و گروهی با زر و زور و تزویر همساز شده، دین خویش را با سکه‏های زرد و سرخ معامله می‏کردند. (1).

در این میان تنها مردان مرد یارای همراهی با امام و حجت خداوند داشتند و بیرق حمایت از دین و راهبر دین را در دست می‏فشردند. عباس علیه‏السلام چهره‏ای چشمگیر بود که شجاعت خویش را با نور بینش و دانایی درآمیخت. او ضعف ایمان سپاهیان، خستگی فراوان سربازان و تبلیغات و شایعه سازی دشمنان را ابزاری کارآمد برای دشمن می‏شمرد و امام زمان خود را رهبری بی‏یاور می‏دید. از این رو لحظه‏ای در یاری و همراهی حضرت درنگ نکرد و در طول نه سال و چهار ماه و هفده روز دوران امامت امام حسن علیه‏السلام با تمام توان در رکاب یاوری او بود.

او تمامی سفارشهای پدر خویش درباره‏ی امام خود را گوشواره‏ی هوش کرده و گستره‏ی شخصیت خود را از آفتاب علم و دانش و دانایی و توانایی حضرت روشنایی می‏بخشید، به طوری که در انتقال علوم و معارف اهل بیت علیهم‏السلام نقشی ژرف ایفا می‏کرد و از راویان احادیث ایشان

شمرده می‏شد (2).

در این دوران، عباس علیه‏السلام «باب الحوائج» شیعیان بود. مستمندان را از الطاف و عنایات برادر خویش بهره‏مند می‏ساخت، گرسنگان را سیر می‏کرد و برهنگان را می‏پوشانید و در حمایت و اظهار ارادت به امام حسن علیه‏السلام می‏کوشید. (3).

آنگاه که تیغ تیز دشمن وجود امام علیه‏السلام را گلچین کرد و دشمنان خناس، پیکر پاک حضرت را تیرباران کردند، غیرت و رشادت علوی قبضه‏ی شمشیرش را به حرکت درآورد؛ اما او سخنان امام خود را به یاد آورد و با نسیم گلواژه‏های حجت خدا، آرامش یافت (4).

جلوه‏ای جاودان از قله‏ی عظمت وجود عباس علیه‏السلام در این مرحله از حیات وی نمایان شد. او در برخی از کارها، که انسان عادی توان شرکت در آن ندارد، دخالت کرد و از این طریق بزرگی مقام و موقعیت خویش را اثبات کرد. همراهی با امام حسین علیه‏السلام در غسل امام حسن علیه‏السلام یکی از این کارهاست. این واقعه وقتی عظمت شخصیت عباس علیه‏السلام را آشکار می‏کند که بدانیم حجت خدا را باید شخصیتی همتای او غسل دهد. بدن مطهر معصوم در سیر به مبدأ اعلی بوده، به مرحله‏ای چون «قاب قوسین اوادنی»

می‏رسد که همان پرواز تا ملکوت اعلی و عرش برین است و در این هنگام، نگاه افراد عادی، باید بر هم گذاشته شود؛ انسانهای معمولی توان این مرحله را ندارند. اما عباس علیه‏السلام با چشمانی باز و نگاهی آشکار، همراه با امام حسین علیه‏السلام خلیفه‏ی خدا امام حسن علیه‏السلام را غسل داد و کفن کرد. (5).


1) ر. ک: زندگانی سیاسی امام حسن مجتبی علیه‏السلام، جعفر مرتضی عاملی؛ قهرمان علقمه، ص 153 – 152.

2) مولد العباس بن علی علیه‏السلام، ص 71 و 72؛ العباس، ص 95؛ قهرمان علقمه، ص 59 – 58.

3) زندگانی قمر بنی‏هاشم علیه‏السلام، ص 72؛ مولد العباس بن علی علیه‏السلام، ص 74.

4) زندگانی قمر بنی‏هاشم علیه‏السلام، ص 134؛ العباس، ص 156.

5) مولد العباس بن علی علیه‏السلام، ص 73 و 72؛ عباس بن علی، ص 56.