جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

امام حسن مجتبی (1)

زمان مطالعه: 3 دقیقه

امام حسن مجتبی علیه‏السلام و برادرش امام حسین علیه‏السلام، فرزندان امیرالمؤمنین علیه‏السلام از

حضرت فاطمه علیهاالسلام دختر پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم هستند. پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم بارها می‏فرمود که حسن و حسین فرزندان منند و به پاس حرمت همین کلام، علی علیه‏السلام به سایر فرزندان خود می‏فرمود: «شما فرزندان من هستید و حسن و حسین فرزندان پیغمبر خدایند» (1).

امام حسن علیه‏السلام سال سوم هجرت در مدینه متولد شد (2) و هفت سال و چند ماه جد خود را درک نمود و در آغوش مهر آن حضرت به سر برد. پس از رحلت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم نیز، که با رحلت حضرت فاطمه علیهاالسلام چهل روز تا شش ماه بیشتر فاصله نداشت، تحت تربیت پدر بزرگوار خود قرار گرفت.

امام حسن علیه‏السلام پس از شهادت پدر بزرگوار خود، به امر خدا و طبق وصیت آن حضرت، به امامت رسید. وی نخست مقام خلافت ظاهری را نیز در دست داشت و نزدیک به شش ماه به اداره‏ی امور مسلمین پرداخت. دراین مدت معاویه، که دشمن سرسخت علی علیه‏السلام و خاندان او بود و سالها خواب خلافت را می‏دید و در ابتدا به نام خونخواهی خلیفه‏ی سوم و اخیرا به دعوی صریح خلافت جنگیده بود، به عراق که مقر خلافت امام حسن علیه‏السلام بود لشگر کشید و جنگ را آغاز کرد و از سوی دیگر سرداران سپاه امام حسن علیه‏السلام را تدریجا با پولهای گزاف و نویدهای فریبنده اغوا نمود و لشگریان را بر آن حضرت شورانید (3).

در نتیجه، آن حضرت مجبور به صلح (آتش بس) شده و خلافت ظاهری را با شرایطی (به شرط اینکه پس از درگذشت معاویه، دوباره خلافت به امام حسن علیه‏السلام برگردد و خاندان و شیعیانش از تعرض مصون باشند) به معاویه واگذار نمود (4).

معاویه به این ترتیب قدرت حکومت را قبضه کرد و سپس وارد عراق شده و در یک

سخنرانی عمومی رسمی، شرایط صلح را الغا کرد (5) و در پی آن نیز سخت‏ترین فشار و شکنجه را بر اهل بیت و شیعیان ایشان روا داشت.

امام حسن علیه‏السلام در تمام مدت امامت خود، که ده سال طول کشید، در نهایت شدت و اختناق زندگی کرد و هیچ گونه امنیتی حتی در داخل خانه‏ی خود نداشت و بالأخره نیز در سال پنجاه هجری، با تحریک معاویه، به دست همسر خود به نام جعده دختر اشعث بن قیس در سن 47 سالگی مسموم و شهید گشت (6) و در قبرستان بقیع به خاک سپرده شد. آرامگاه آن حضرت مدتهای زیادی گنبد و بارگاه داشت تا اینکه آل سعود جنایتکار حمله نموده گنبد و بارگاه ائمه‏ی بقیع را ویران ساخته، و فعلا که تاریخ 1416 هجری قمری می‏باشد امامان معصوم علیهم‏السلام در بقیع حتی سایه‏بان هم ندارند.

امام حسن علیه‏السلام در کمالات انسانی، یادگار پدر و نمونه‏ی کامل جد بزرگوار خود بود و تا پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم در قید حیات بود، او و برادرش در دامن آن حضرت جای داشتند و رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم گاهی آنان را بر دوش خود سوار می‏کرد.

عامه و خاصه، از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت کرده‏اند که درباره‏ی حسن و حسین علیهم‏السلام فرمود: «این دو فرزند من، امام می‏باشند؛ خواه دست به قیام زنند و خواه بنشینند» (7) (کنایه است از قیام بر ضد قدرتهای جور، و یا تسالم و آتش بس مصلحتی با آنان) و روایات بسیاری از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم و امیرالمؤمنین علی علیه‏السلام در اعلام امامت آن حضرت بعد از پدر بزرگوارش، وارد شده که در کتب مربوطه آمده است.


1) مناقب ابن‏شهرآشوب: جلد4 صفحه‏ی 21 و 25؛ ذخائر العقبی: صفحه‏ی 67 و 121.

2) مناقب ابن‏شهرآشوب: جلد 4 صفحه‏ی 28؛ دلائل الامامة: تألیف محمد بن جریر طبری. چاپ نجف، سال 1369 هجری، صفحه‏ی 60؛ الفصول المهمة: صفحه‏ی 133؛ تذکرة الخواص: صفحه‏ی 193؛ تاریخ یعقوبی: چاپ نجف، سال 1314 هجری، جلد 2 صفحه‏ی 204؛ اصول کافی: ج 1 صفحه‏ی 461.

3) ارشاد مفید: صفحه‏ی 172؛ مناقب ابن‏شهرآشوب: جلد 4 صفحه‏ی 33، الفصول المهمة: صفحه‏ی 144.

4) ارشاد مفید: صفحه‏ی 172؛ مناقب ابن‏شهرآشوب: جلد 4 صفحه‏ی 33؛ الامامة و السیاسة: تألیف عبدالله بن مسلم بن قتیبه، جلد 1 صفحه‏ی 163؛ الفصول المهمة: صفحه‏ی 145؛ تذکرة الخواص: صفحه‏ی 197.

5) ارشاد مفید: صفحه‏ی 173؛ مناقب ابن‏شهرآشوب: جلد 4 صفحه‏ی 35؛ الامامة و السیاسة: جلد 1 صفحه‏ی 164.

6) ارشادمفید: صفحه‏ی 174، مناقب ابن‏شهرآشوب: جلد 4 صفحه‏ی 42؛ الفصول المهمة: صفحه 146؛ تذکرة الخواص: صفحه‏ی 211.

7) ارشاد مفید: صفحه‏ی 181؛ اثبات الهداة؛ جلد 5 صفحه‏ی 129 و 134.