جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ام‏البنین، و دو سبط پیامبر

زمان مطالعه: 2 دقیقه

ام‏البنین بر آن بود که جای خالی مادر آنها را در زندگی دو سبط پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم دو ریحانه‏ی رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم و دو سرور جوانان بهشت، امام حسن و امام حسین علیهم‏السلام، پر کند؛ مادری که در اوج شکوفایی پژمرده شد و آتش به جان فرزندان خردسال خود زد.

فرزندان رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم در وجود این بانوی پارسا، مادر خود را می‏دیدند، و رنج فقدان مادر را کمتر احساس می‏کردند. ام‏البنین علیهاالسلام، فرزندان دخت گرامی رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم را بر فرزندان خود که نمونه‏های والای کمال بودند مقدم می‏داشت و بخش عمده‏ی محبت و علاقه‏ی خود را متوجه آنان می‏کرد.

تاریخ جز این بانوی پاک کسی را به یاد ندارد که به اصطلاح فرزندان هووی خود را بر فرزندان خویش مقدم بدارد. لیکن ام‏البنین علیهاالسلام توجه به فرزندان رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم را فریضه‏ای دینی می‏شمرد، زیرا خداوند متعال در کتاب خود همگان را به محبت آنان دستور داده (1)، و آنان امانت و ریحانه‏ی رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم بودند (2) ام‏البنین با درک عظمت آنان به خدمتشان قیام کرد و دراین راه از بذل آنچه در توان داشت دریغ نورزید.

گویند همان روز که پای در خانه‏ی مولا علیه‏السلام گذاشت، حسنین علیهم‏السلام هر دو مریض بوده و در بستر افتاده بودند. اما عروس تازه‏ی ابوطالب علیه‏السلام به محض آنکه وارد خانه شد خود را را به بالین آن دو عزیز عالم وجود رسانید و همچون مادری مهربان به دلجویی و پرستاری آنان پرداخت (3). چنانکه گفته می‏شود خود نیز پس از چندی به مولا پیشنهاد داد که به جای فاطمه، که اسم قبلی و اصلی وی بوده، او را ام‏البنین صدا زند، تا حسنین علیهماالسلام از ذکر نام اصلی او توسط مولا علیه‏السلام به یاد مادر خویش، فاطمه‏ی زهرا سلام الله علیها، نیفتاده و در نتیجه خاطرات تلخ گذشته در ذهنشان تداعی نگردد و رنج بی‏مادری آنها را آزار ندهد!


1) سوره‏ی شوری، آیه‏ی 23: (قل لا أسألکم علیه أجرا الا المودة فی القربی(.

2) رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «الحسن و الحسین ریحانتا رسول الله» (امالی صدوق: صفحه‏ی 85 و ینابیع الموده: صفحه‏ی 166 و احقاق الحق: جلد 10 صفحه 595 الی صفحه‏ی 626 و ارشاد مفید صفحه‏ی 180(.

3) زندگانی حضرت ابوالفضل العباس علیه‏السلام: صفحه‏ی 21.