علی علیهالسلام خورشیدوار از گریبان «کعبه» سر برمیآورد، در آسمان وحی به گردش میآید، و سورهی علق و دیگر آیات قرآنی جذبش میکند. نوزاد کعبه ایمان خود به خدای کعبه و رب البیت را در سن 13 سالگی در حضور پیامبر اسلام صلی الله علیه و اله و سلم، که روزهای اول بعثت را میگذراند، اظهار میدارد، و پس از عمری پایمردی در راه گسترش عقیدت اسلامی، در حالی که باز رو سوی کعبه دارد، لباس خون میپوشد.
تولد حضرت، روز جمعه سیزده رجب سال سیام از عامالفیل (1) و بنا به اقوال مختلف: بیست و پنج سال و یا دوازده سال پیش سال پیش از بعثت، در داخل کعبه
صورت گرفته است. هیچ کس قبل از او داخل بیت تولد نیافته بود، و این فضیلتی است که خداوند برای تجلیل از مقام امیرالمؤمنین علی علیهالسلام به وی اختصاص داده است.
وقوع این حادثه از مسائل مورد اتفاق میان فرق مختلف اسلامی است، به همین جهت محدث حافظ حاکم نیشابوری میگوید:
»و قد تواترت الأخبار أن فاطمة بنت أسد ولدت أمیرالمؤمنین علی بن أبیطالب کرم الله وجهه فی جوف الکعبة«.
این حدیث به تواتر رسیده که فاطمه دختر اسد علیهاالسلام، امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب علیهماالسلام را داخل کعبه به دنیا آورد (2).
چهار روز بعد، فاطمه علیهاالسلام در حالی که نوزاد کعبه را در آغوش داشت و به این همه شکوه و عزت میبالید از همان موضعی که داخل شده بود خارج شده و گفت:
»فلما أردت أن أخرج هتف بی هاتف: یا فاطمة سمیه علیا فهو علی و الله العلی الأعلی یقول: انی شققت اسمه من اسمی و أدبته بأدبی و وقفته علی غامض علمی و هو الذی یکسر الأصنام فی بیتی و هو الذی یؤذن فوق ظهر بیتی و یقدسنی و یمجدنی، فطوبی لمن أحبه و أطاعه و ویل لمن أبغضه و عصاه«.
یعنی:
همین که خواستم از خانه بیرون آیم هاتفی از غیب مرا ندا داد که ای فاطمه نام این فرزند را علی بگذار، به درستی که منم علی اعلی، نام او را از نام خود مشتق ساختم و او را به آداب خودم ادب نمودم، او را به علوم مخفی و مشکلم آگاه ساختم. اوست که بتها را در خانهی من شکسته و همه را به زیر خواهد انداخت، اوست که بالای کعبه اولین اذان را خواهد گفت و اوست که مرا به عظمت و مجد و بزرگواری یاد خواهد کرد. پس خوشا به حالی کسی که او را دوست بدارد و دستوراتش را اطاعت کند و وای بر کسی که بغض او را در دل داشته باشد و با او مخالفت کند (3).
حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله و سلم در روز ولادت مولا، بیست و هشت بهار از عمر شریفش میگذشت و نوزاد را از کعبه تا خانهی ابوطالب در آغوش داشت (4).
1) ارشاد مفید: صفحهی 3.
2) سیرهی عملی اهل بیت حضرت علی امیرالمؤمنین علیهالسلام صفحهی 8 به نقل از الامام علی بن ابیطالب صفحهی 393.
3) مدرک سابق به نقل از بحارالأنوار: ج 35 صفحهی 9 و امالی صدوق صفحهی 80.
4) الفصول المهمة: صفحهی 30.