جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ابوالقربه، سقا و ساقی تشنگان

زمان مطالعه: 4 دقیقه

]جمله‏ی «ابوالقربه» به معنی پدر قربه است، قربه به معنی مشک آب است. حضرت عباس علیه‏السلام نظر به اینکه سرپرست مشک‏های آب بود تا آب را نگهداری کرده و به موقع به تشنگان برساند، او را با این لقب خواندند.

حضرت عباس علیه‏السلام از مدینه تا کربلا سرپرست و عهده‏دار آب رسانی به تشنگان بود، در روز هفتم محرم به بعد در کربلا، هر لحظه آماده بود تا جان عزیزش را سپر بلا کند و آب را به قیمت ریخته شدن خونش برای تشنگان فراهم آورد، دست‏هایش قطع شد. مشک را به دندان گرفت و همچنان رکاب می‏زد تا بلکه آب را به لب تشنگان برساند، ولی خود به یاد لب تشنه‏ی امام حسین علیه‏السلام آب ننوشید و با لب تشنه به شهادت رسید. (نفس المهموم، ص 178(.]

از لقب‏های معروف حضرت عباس علیه‏السلام سقا بودن او است. توضیح اینکه: منصب سقایت و آب رسانی به تشنگان یکی از ارجمندترین و زیباترین برنامه‏ی اسلامی و انسانی است، تاریخچه‏ی سقایی و آب رسانی در اسلام با سقایت حاجیان در مکه در مراسم حج ارتباط پیدا می‏کند. عبدالمطلب جد اول پیامبر صلی الله علیه و آله چاه زمزم در کنار کعبه را که سالها کهنه و متروک و فراموش شده بود، حفر و نوسازی کرد و آن را مرکز سقایت و آب رسانی به حاجیان قرار داد.

قبل از او پدرش هاشم و عمویش مطلب و پدر آنها عبد مناف عهده‏دار منصب سقایت و آب رسانی بودند و قبل از آنها «قصی» جد چهارم پیامبر صلی الله علیه و آله سرپرست سقایت و آب رسانی به حاجیان بود.

پس از عبدالمطلب مقام سقایت به پسرش ابوطالب رسید و ابوطالب آن را به برادرش عباس واگذار کرد. (1).

امام باقر علیه‏السلام فرمود:

من سقا ظمانا ماء سقاه الله من الرحیق المختوم؛

کسی که تشنه‏ای را سیراب کند، خداوند از شراب طهور و زلال دربسته شده (پلمب شده) مخصوص بهشتی او را سیراب خواهد کرد. (2).

امام صادق علیه‏السلام فرمود:

من سقی الماء فی موضع یوجد فیه الماء، کان کمن اعتق رقبة و من سقی الماء فی موضع لا یوجد فیه الماء، کان کمن احیا نفسا و من احیا نفسا فکانما احیا الناس جمیعا؛

کسی که در محلی که در آن آب وجود دارد، به تشنه‏ای آب برساند، همانند کسی است که برده‏ای را آزاد نماید و کسی که آب را در محلی که آب وجود ندارد به تشنه برساند، مانند کسی است که انسانی را زنده نموده و کسی که انسانی را زنده نماید (مطابق آیه‏ی 32 مائده) مانند آن است که همه‏ی انسان‏ها را زنده نموده است. (3).

در ماجرای کربلا، یکی از بی‏رحمانه‏ترین کار دشمن این بود که به دستور ابن‏زیاد، آب را به روی اهل‏بیت و یاران حسین علیه‏السلام بستند و حسین علیه‏السلام و همراهانش را در محاصره‏ی شدید آب قرار دادند. در روز هفتم محرم، عمرو بن حجاج یکی از سران دشمن با پانصد سوار، مأمور نگهبانی شریعه‏ی فرات شدند، تا شخصی از یاران حسین علیه‏السلام از

آنجا آب نبرد. (4).

از آن پس یکی از کارهای مهم حضرت عباس علیه‏السلام آب رسانی به اهل‏بیت و یاران حسین علیه‏السلام بود و حتی شهادت او در آن وقت بود که برای آب آوردن به شریعه فرات رفته بود، هنگام بازگشت، سر راهش را گرفتند و در کنار نهر علقمه او را به شهادت رساندند.

نخستین بار وقتی به حضرت عباس علیه‏السلام سقا (آب رسان) گفته شد که امام حسین علیه‏السلام پس از ممنوع شدن آب در روز هفتم، با حضرت عباس علیه‏السلام در مورد آب رسانی مذاکره کرد، سپس عباس علیه‏السلام را (ظاهرا در شب هشتم محرم) همراه بیست نفر سواره و سی نفر پیاده نظام با برداشتن بیست مشک به سوی فرات فرستاد، آنها به سوی فرات رفتند، درگیری شدیدی بین حضرت عباس علیه‏السلام و همراهان با نگهبانان شریعه رخ داد. جمعی همراه عباس علیه‏السلام با دشمن می‏جنگیدند و جمعی مشکها را پر می‏کردند، حضرت عباس علیه‏السلام بی آنکه یک نفر از همراهانش شهید شود، بیست مشک پر از آب را به خیمه‏ها رساندند. حسین علیه‏السلام و همراهان از آن آب نوشیدند.

در پایان این روایت آمده:

و لذلک سمی العباس علیه‏السلام السقاء؛

از این رو عباس علیه‏السلام به عنوان سقاء نامیده شد. (5).

نکته‏ی قابل توجه اینکه: مطابق آنچه گفته شد و آنچه در بعضی از تواریخ آمده، حضرت عباس علیه‏السلام منصب سقایت و آب رسانی را که به عباس عموی پیامبر صلی الله علیه و آله رسیده بود و بعد از عباس به فرزندانش و همچنین این مقام را از پدرش علی علیه‏السلام که در جنگ بدر، با کمال شجاعت کنار چاهی که نزدیک دشمن بود رفت و از آن چاه برای مسلمانان آب آورد (6) به ارث برده بود و در ماجرای کربلا از مدینه یا مکه و از مکه تا کربلا سرپرست آب رسانی به کاروان حسین علیه‏السلام و حیوانات آنها بود با توجه به اینکه همراهان امام حسین علیه‏السلام در آغاز بیش از هزار نفر بودند و با افزودن حیواناتشان، نتیجه می‏گیریم که تأمین آب آنها کار بسیار مهمی بوده است.

نیاشامیدن حضرت عباس علیه‏السلام از آب، در روز عاشورا هنگامی که خود را به شریعه‏ی فرات رسانید، زیرا به یاد لب تشنه‏ی برادرش امام حسین علیه‏السلام افتاد، نیز بیانگر مقام سقایت کامل آن حضرت است، چرا که در روایت آمده؛ رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود:

لیشرب ساقی القوم آخرهم؛

ساقی و آب رساننده قوم، باید آخرین نفری باشد که خود آب بنوشد. (7).

حضرت عباس علیه‏السلام ساقی لب تشنگان بود، به این سنت عمل کرد.

قبل از آنها از آب ننوشید.

او در موضوع آب رسانی به قدری کوشا بود که پس از قطع شدن دستهایش، مشک را به دندان گرفت تا بلکه آب را خیمه‏ها برساند و در لحظات آخر عمر، به حسین علیه‏السلام عرض کرد: «من از دخترت سکینه علیهاالسلام خجالت می‏کشم زیرا به او وعده‏ی آب دادم ولی نتوانستم آب را به او برسانم.» (8).


1) کحل البصر، ص 20 تا 30.

2) رحیق مختوم، در آیه‏ی 24 مطففین آمده است. (بحار، ج 96، ص 172(.

3) بحار، ج 96، ص 172.

4) نفس المهموم، ص 108 و 109 – بحار، ج 44، ص 389.

5) بحار، ج 44، ص 388 – از گفتنی‏ها اینکه: حضرت عباس علیه‏السلام در آغاز جنگ صفین در رکاب برادرش شریعه‏ی فرات را از تصرف دشمن، آزاد کردند، چنانکه خاطرنشان می‏شود.

6) این ماجرا در اعلام الوری، ص 192 آمده است.

7) بحار، ج 75، ص 455.

8) معالی السبطین، ج 1، ص 452 و 446.