جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

گفتار امام صادق

زمان مطالعه: 3 دقیقه

امام صادق علیه‏السلام در شأن حضرت عباس علیه‏السلام چنین فرمود:

کان عمنا عباس بن علی؛ نافذ البصیرة، صلب الایمان، جاهد مع اخیه الحسین علیه‏السلام و ابلی بلاء حسنا و مضی شهیدا؛

عموی ما عباس علیه‏السلام پسر علی علیه‏السلام بینشی تیز و دقیق و ایمانی محکم و استوار داشت، در رکاب برادرش با دشمنان جهاد کرد و به خوبی از عهده‏ی آزمایش الهی برآمد و به مقام شهادت رسید. (1).

در فرازی از زیارت نامه‏ای که از امام صادق علیه‏السلام در مورد حضرت عباس علیه‏السلام نقل شده، از زبان امام صادق علیه‏السلام خطاب به حضرت عباس علیه‏السلام چنین می‏خوانیم:

السلام علیک ایها العبد الصالح، المطیع لله و لرسوله و لامیرالمؤمنین، و الحسن و الحسین صلی الله علیهم و سلم، السلام علیک و رحمة الله و برکاته و مغفرته و رضوانه، و علی روحک و بدنک، اشهد و اشهد الله انک مضیت علی ما مضی به البدریون و المجاهدون فی سبیل الله، المناصحون له فی جهاد اعدائه، المبالغون فی نصرة اولیائه، الذابون عن احبائه، فجزاک الله افضل الجزاء و اکثر الجزاء و اوفر الجزاء و اوفی جزاء احد ممن و فی ببیعته و استجاب له دعوته و اطاع ولاة امره.

یعنی: سلام بر تو ای بنده‏ی شایسته و پیرو فرمان خدا و رسول خدا صلی الله علیه و آله و امیرمؤمنان و حسن و حسین علیه‏السلام که

رحمت و درود خداوند بر آنها باد، سلام و رحمت و برکات و آمرزش و رضوان خدا بر تو و بر روح و بدن تو. گواهی می‏دهم و خدا را گواه می‏گیرم که تو همانند جنگجویان مسلمان بدر و مجاهدان راه خدا، از این جهان رفتی، همانند همان مجاهدانی که در جهاد با دشمنان، خیرخواه دین بودند و آخرین کوشش را در یاری اولیاء خدا نمودند و به خوبی از حریم دوستان خدا به دفاع برخاستند، خداوند به تو بهترین و بیشترین و کاملترین پاداشی را که به یکی از افرادی که به بیعتش با خدا وفا کرده و دعوت خدا را اجابت نموده و از ولی امر حق و خلفای الهی اطاعت می‏کنند، عطا می‏نماید به تو عنایت فرماید.

و در فرازی از همین زیارت نامه از زبان امام صادق علیه‏السلام خطاب به حضرت ابوالفضل علیه‏السلام چنین آمده:

اشهد انک قد بالغت فی النصیحة و اعطیت غایة المجهود، فبعثک الله فی الشهداء و جعل روحک مع ارواح السعداء و اعطاک من جنانه افسحها منزلا و افضلها غرفا و رفع ذکرک فی العالمین فی علیین و حشرک مع النبیین و الصدیقین و الشهداء و الصالحین و حسن اولئک رفیقا؛

گواهی می‏دهم که تو در خیرخواهی امت، نهایت سعی

و تلاش را کردی و تا آخرین توان خود برای پیروزی دین، اهتمام ورزیدی، تا اینکه خداوند تو را در مقام رفیع شهیدان برانگیخت (2) و روح تو را با ارواح سعادتمندان پیشگاه خدا محشور نمود و خداوند از بهشتش، عالیترین و شکوهمندترین جایگایش را به تو عنایت فرمود و نام تو را در بلندترین و باشکوه‏ترین جایگاه‏های جهانیان، (در دنیا و آخرت) بلند کرد و تو را با پیامبران، صادقان، شهیدان و صالحان که برترین رفیقان هستند، محشور فرمود.

و در فراز آخر این زیارت نامه، امام صادق علیه‏السلام می‏فرماید:

اشهد انک لم تهن و لم تنکل و انک مضیت علی بصیرة من امرک، مقتدیا بالصالحین و متبعا للنبیین؛

گواهی می‏دهم که تو (ای عباس) در امر دینت هیچ گونه سستی نکردی و در برابر دشمن، باز نایستادی و به راستی با کمال بصیرت و آگاهی از دنیا رفتی، در حالی که اقتدا به صالحان نمودی و از پیامبران پیروی کردی. (3).


1) تنقیح المقال مامقانی، ج 2، ص 128 – اعیان الشیعة، ط جدید، ج 7، ص 430.

2) احتمال دارد، این تعبیر (مبعوث شدن در میان شهیدان، بیانگر سربلندی ویژه‏ی عباس علیهاالسلام در میان شهیدان باشد.

3) کامل الزیاره، جعفر بن محمد بن قولویه قمی (متوفی 367 هـ. ق) ص 258 – مفاتیح الجنان، ص 771 – بحار 101، ص 277.