جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

کنیه‏های مهر افروز

زمان مطالعه: 2 دقیقه

[اسم، لقب و کنیه، واژه‏هایی است که عرب در مخاطب قرار دادن زنان و مردان از آنان استفاده می‏کند. اب و ابن همراه کنیه‏ی پسران و مردان و بنت و ام پیشوند کنیه‏ی دختران و زنان است. ابعاد شخصیتی افراد زمینه‏ساز این لفظ است، هر چند داشتن فرزندان، به ویژه نخستین فرزند، در انتخاب این واژه نقش بسیار خواهد داشت. (المنجد فی اللغة و الاعلام، ص 704 ذیل ماده کنی(.]

دیباچه‏ی صفات اخلاقی افراد و فهرست فضایل معنوی انسانها در کنیه‏ی آنها نمایان است. عباس علیه‏السلام انسانی آسمانی بود که بلندای عظمتش کنیه‏های بسیاری برای او پدید آورد.

»ابوالفضل» مشهورترین کنیه‏ی اوست که برخی از صاحب نظران را بر آن داشته تا شعاع چشمگیر شخصیت عباس را بستر این واژه بدانند. ویژگی‏های دوران کودکی و شکوهمندی روح‏افزای نوجوانی او، نشان از بزرگی مقام وی داشت. فرهیختگان و شعرای بسیاری بهره‏مندی از فضایل بسیار را علت این لقب دانسته‏اند. (1).

از سوی دیگر، پاره‏ای از محققان و اندیشمندان بهره‏مندی از نعمت

وجود فرزندی به نام «فضل» را دلیل این کنیه شمرده‏اند. (2).

»ابوالقاسم» کنیه‏ای دیگر است. مورخان با ژرف‏نگری در واژه‏های معرفت آفرین زیارت اربعین، این کلمه را کنیه‏ی آن حضرت دانسته‏اند. آنجا که جابر انصاری خطاب به این رادمرد الهی می‏گوید:

»السلام علیک یا اباالقاسم، السلام علیک یا عباس بن علی.»

سلام بر تو ای پدر قاسم و سلام بر تو ای عباس، پور علی بن ابیطالب علیه‏السلام.

هر چند مورخان و نسب شناسان، فرزندی به نام «قاسم» برای آن حضرت بیان نکرده‏اند، اما شناخت این صحابی بزرگ مرتبه، که سالیان بسیاری با خاندان رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم رفت و آمد داشته و از معرفتی بیش از دیگران بهره‏مند بوده است، درستی این کنیه را آشکار می‏سازد (3).


1) مولد العباس بن علی علیه‏السلام، ص 56؛ سردار کربلا، ص 170؛ بطل العلقمی، ج 2، ص 9؛ مقاتل الطالبیین، ص 89.

2) ر. ک: سرالسلسله و عمدة الطالب، ص 356، العباس، ص، 81 – 80.

3) ر. ک: قمر بنی‏هاشم، ص 25؛ العباس، ص 80؛ بحارالانوار، ج 101؛ ص 330.