بعد از زیارت ابوالفضل علیهالسلام، شیوهای که بسیار به جا است و در روایت بر آن تأکید شده، ادای دو رکعت نماز است. شاهد بر این امر آن است که
علامهی مجلسی، در مجلد مزار «بحار» ص 165 بعد از ذکر زیارت از کتب مزار شیخ مفید و ابنمشهدی، از امام صادق علیهالسلام پس از زیارت آورده است که:
سپس متوجه سمت بالای سر شده، دو رکعت نماز بگزار و سپس بعد از آن هر چه میخواهی نمازهای دیگر را به جای آور.
چنانکه سید ابنطاوس نیز در «مصباح الزائر» این دو رکعت را بعد از زیارت ذکر کرده است. شیخ مفید و ابنمشهدی و سید ابنطاوس نیز، در کتب مزار خود در زیارت حضرت عباس علیهالسلام در عید فطر و قربان و شب و روز عرفه متذکر آن نماز بعد از زیارت شدهاند.
در زیارت اربعین نیز آمده است که جابر انصاری، عباس بن امیرالمؤمنین علیهالسلام را زیارت نمود و سپس دو رکعت نماز گزارد. و بسیار بعید است که این امر از جانب ائمهی علیهمالسلام ممنوع بوده و فردی چون جابر، که پروردهی مکتب خاندان رسالت علیهمالسلام است که از آن بیاطلاع یا نسبت بدان بیتوجه بوده باشد؛ بلکه ظاهر فعل او بیانگر آن است که آن دو رکعت، نماز زیارت بوده و چون او میدانسته از جانب ائمهی علیهمالسلام رسیده، شیوهی آنان را پیشه ساخته است.
همچنانکه در واقع به دور از حکم عقل است که علمای عظام شیعه، که ستون مذهبند و کنکاشگران آثار اهل بیت علیهمالسلام، این وظائفی را که در کتب خود بیان فرمودهاند، بدون استخراج از کلمات معصومین علیهمالسلام بوده باشد؛ زیرا که با تشریع امر حرامی خود را به هلاکت اخروی اندازند و بدعتی را پایه گذارند که مورد عفو الهی قرار نمیگیرد؛ کلا و حاشا که چنین باشد! بلکه آن بزرگان، در کتب و رسائل زیارت خود جز آنچه از امام علیهالسلام رسیده است نقل ننمودهاند، حال هر چند که ما به مستند سخن آنان که در دسترس آنان بوده ولی ما از آن ناآگاهیم، دست نیابیم.
چنانچه سید ابنطاوس در آخر «مصباح الزائر» گوید که آنچه او در این کتاب برگزیده است، بر وجهی از روایات استوار بوده که آن را پسندیده و بدان اطمینان داشته است.
و نیز ابنمشهدی در اول مجموعهی زیارت خود، اظهار میدارد که نگاشتههایش در کتاب، بر اساس روایات وارده از ائمهی هدی علیهمالسلام که بدان دست یازیده میباشد.
در این صورت پس چگونه بر ما رواست که سخنان آنان را منسوب به آرائشان، بدون اینکه مستند به کلام معصوم باشد، نمائیم.
محقق عظیم الشأن شیخ اسد الله کاظمی قدس سره در کتاب «کشف القناع» ص 230 در این باره ما را چنین رهنمون میسازد که حاصل سخنانش این است که: جائز است برای برخی از حاملان اسرار ائمهی علیهمالسلام که قول و نظر امام غائب از انظار به دست آید، حال یا بنا به نقل یکی از سفرای آن حضرت، به طور پنهان به وجهی منجر به یقین بر صحت صدور آن گردد، یا به توسط توقیع و پیغام کتبی امام علیهالسلام و یا از طریق رویاروئی و شنیدن از کلام مبارکش به حدی که منافی رؤیت در زمان غیبت نباشد. در این صورت نه آن عالم میتواند تصریح به آن حکم، که به واسطهی یکی از آن طرق برای او حاصل شده نماید، نه در ادلهی شرعی برای اظهار آن بیانی مییابد و نه اینکه آن حکم، مخصوص به او و ممنوع از آشکار ساختن آن برای مردم میباشد. در این صورت او چارهای ندارد جز آنکه آن حکم یا سخن را اظهار دارد و متذکر شود که آن متفق علیه و به صورت اجماع میباشد و این اصل در بسیاری از زیارات، آداب و اعمال متداول در بین طائفهی امامیه موجود میباشد که ظاهرا مستند و حدیث صریحی ندارند و کتب علمای پیشین نیز که واقف بر اسرار و آثار ائمهی اطهار علیهمالسلام میباشند از بیان آن خاموش است.
از این قبیل است سخن سید و عابد عظیمالشأن رضی الدین محمد بن محمد ازدی حسینی، ساکن نجف اشرف، که پدر علامهی حلی و سید ابنطاوس آن را از او نقل نمودهاند که استخاره با تسبیح را از حضرت ولی عصر علیهالسلام روایت کرده است. همانگونه که سید ابنطاوس از حضرتش سلام الله علیه در سرداب شنیده است. و نیز چون دعای علوی مصری که حضرت صاحب الأمر – أرواحنا فداه – آن را در حائر حسینی به محمد بن علی علوی حسنی مصری طی تکرار و در پنج شب آموختند.
این اصل در بسیاری از احکامی که صاحب فتوای آن مشخص نیست جاری میباشد، چنانکه او بر قول امام علیهالسلام اطلاع یافته و از آنجا که آن را مخالف نظر تمامی یا اکثریت علمای شیعه دانسته و قادر به بیان دلیل آن بر طبق ادلهی شرعی نبوده و ترسیده که حق ضایع شود، بدان اعتماد نموده و بر اساس آن بدون تصریح به دلیلش فتوا داده است.
بنابراین مشخص گشت که علما هیچ حکم و کلامی را در کتب خود ثبت نکردهاند مگر اینکه بر پایهی کلام معصوم و بسا شنیدن از امام عصر – أرواحنا فداه – بوده است. بر این اساس، حال که مشایخ گذشته، در کتب زیارت خود، دو رکعت نماز بعد از زیارت ابوالفضل علیهالسلام ذکر کردهاند، سزاوار نیست که در رجحان آن نزد اهل بیت علیهمالسلام توقف نمود، زیرا چه بسا که از طریقی غیر از طرق عادی – هر چند که ما بدان آگاه نباشیم – به آنان رسیده باشد.
اگر از این امر نیز درگذریم، حدیث ابوحمزهی ثمالی در «کامل الزیارة» ص 240 از امام صادق علیهالسلام که دربارهی زیارت سیدالشهداء سلام الله علیه و شامل مقدمات و اعمال بسیاری است، ما را به این امر دلالت مینماید. امام علیهالسلام فرمودهاند:
چون (از زیارت) فراغت یافتی، هر چه دوست داری نمازگزار، مگر اینکه ادای دو رکعت نماز زیارت در کنار هر قبر (فرد زیارت شوندهای) لازم و حتمی است.
در اینجا با اطلاق و عمومیت فرمایش امام سلام الله علیه، دو رکعت نماز نزد مرقد هر شخصیت مورد زیارت وارد شده است، و هیچ عامل استثنایی هم بیان نشده که عموم را تخصیص دهد. و عدم تذکر دربارهی این نماز، در زیارت غیر معصوم، مانع اجرای آن امر عام نمیباشد؛ زیرا که امر عمومی در موارد خود اجرا میشود تا استثنا پدید آید، کما اینکه عدم ذکر این نماز در روایت ابوحمزهی ثمالی، دربارهی زیارت عباس علیهالسلام، دلیل بر عدم مشروعیت آن نیست، همچنانکه تصریح در زیارت معصومین علیهمالسلام، دلیل بر عدم مشروعیت
آن، دربارهی غیر آنان نمیباشد. آن نماز زیارت، امری عمومی است و ذکر آن در کتب مزار علمای یاد شده کافی در مشروعیت و رجحان آن میباشد.
از این رو آنچه که از یکی از معاصرین علامهی مجلسی دربارهی منع نماز زیارت در مورد غیر معصومین علیهمالسلام به استناد عدم ورود حدیث، حکایت شده خالی از اعتبار میباشد، زیرا که بر این امر دلیل ثابت وجود دارد. مضاف بر آنکه علامهی مجلسی در مجلد مزار «بحار» ص 180(چاپ کمپانی) از مؤلف «مزار کبیر» از صفوان جمال از امام صادق علیهالسلام نقل میکند که آن حضرت امر به دو رکعت نماز بعد از زیارت علی اکبر علیهالسلام نمودهاند، و این امر در مورد ابوالفضل علیهالسلام به لحاظ عدم قول به فرق تمام میشود.
همچنین علامهی مجلسی در کتاب یاد شده به نقل از مزار کبیر و مزار شهید بعد از ذکر زیارت مسلم بن عقیل روایت مینماید:
سپس متوجه بالای سر شده، دو رکعت نماز بگزار و بعد از آن هر چه خواهی نمازهای دیگر بخوان.
ظاهر این است که این دو رکعت نماز زیارت میباشد. اما از کتاب مزار سید ابنطاووس صریحا نقل مینماید که:
بعد از پایان زیارت، ضریح را ببوس و نماز زیارت بگزار و ثواب آن را به او هدیه نما و سپس وداع نموده و بازگرد.
همچنین در مزار «بحارالأنوار» به هنگام زیارت هانی بن عروه نقل شده:
سپس نماز زیارت بخوان و آن را به او هدیه کن و هر چه خواهی برای خود دعا کن و سپس وداع نموده و بازگرد.
در این جا با توجه به آنکه هر چه این بزرگان در کتب زیارات خود ثبت نمودهاند، روایات وارده از ائمه علیهمالسلام یا آنچه ایشان آنها را روایت شده یافته و بر آن اعتماد نمودهاند میباشد، بر ما برتری نماز دو رکعتی زیارت مسلم و هانی آشکار میشود، هر چند که اطلاق یاد شده شامل این دو بزرگوار نیز
میباشد. در این صورت به طریق اولی در مورد ابوالفضل علیهالسلام نیز نماز زیارت وارد میگردد.