انسانی شایسته و ارجمند که عالمان نسب شناس و مورخان اندیشمند با عبارات پر ارزش خود شخصیت وی را ستوده و او را سرآمد معاصران دانستهاند.
عبیدالله همراه مادر خود «لبابه» از کربلا به مدینه بازگشت و پس از
چندی مدارج کمال و قلههای ترقی را یکی پس از دیگری طی کرد و عالمی نامدار و شایسته شد. وی از صورتی زیبا و صفاتی ملکوتی بهرهمند بود و هماره در سختیها و مشکلات پناه مردم محسوب میشد. یار و همراه ستمدیدگان و غمخوار مظلومان بود و در مصایب و دشواریها، فریادرسی مهربان برای آنان بود.
وی صاحب فرزندان و نوادگانی با عظمت شد که همگی در شمار عالمان برجستهی شیعه و مروجان نامدار اسلام جای گرفتند. دیری نپایید که عبیدالله و فرزندانش چنان جایگاهی در جامعه یافتند که در بزرعه، مصر، طهریه، قم، شیراز، ارجان (بهبهان(، یمن، حزان، مغرب اقصی و دمیاط، داوری و رهبری مسلمانان را عهدهدار شدند. مرجع قضاوت مردم و محل اطمینان و پناه آنان شده و از مهر و محبت بسیاری بهرهمند شدند. (1).
عبیدالله از افتخار دیگری نیز بهره داشت. وی داماد امام حسن علیهالسلام بود و نزد امام سجاد، ارزش وافری داشت، به طوری که وقتی نگاه آن حضرت بر سیمای عبیدالله مینشست، مرواریدهای اشک بر چهرهی امام نمایان
میشد و با حزنی جانسوز و دردافروز میفرمود:
»مقام و عظمت پدر او را در واقعهی عاشورا به یاد میآورم و نمیتوانم اختیار خود را نگهدارم«. (2).
1) »شجرهی عباسیه» اثری نفیس و گرانبها از مرحوم آیتالله العظمی مرعشی نجفی قدس سره است که در آن نام فرزندان و نوادگان عباس علیهالسلام به چشم میخورد. این نوشتهی ارزشمند قسمتی از کتاب «شجرات آل الرسول» بوده که از آثار گرانسنگ و جاودان در معرفی سادات جهان و بیان ریشهی آنان محسوب میشود. مراجعه به این کتاب پربها فضایی پر فروغ و با عظمت در برابر دیدگان محققان و علاقهمندان میگشاید.
2) سردار کربلا، ص 342.