جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

عباس در حمله‏ی نخستین صبح عاشورا

زمان مطالعه: 2 دقیقه

طلوع فجر شب عاشورا فرارسید، حسینیان برای نماز آماده شده و در صف ایستادند، عباس علیه‏السلام از افراد برجسته‏ای است که در صف اول، به امامت امام حسین علیه‏السلام اقتدا کرده نماز صبح با حضور قلب و اخلاص و عرفان الهی خوانده شد، سپس امام حسین علیه‏السلام خطبه خواند، در آن خطبه پس از حمد و ثنای الهی فرمود: «خداوند در کشته شدن شما و من در این روز اجازه داد، شما را به استقامت و جنگیدن، توصیه می‏کنم.»

امام یاران را برای جنگ آماده ساخت، سپاه اندک حسین علیه‏السلام صف آرایی کردند، آنها 82 نفر سواره و پیاده بودند، و به قولی آنها سی و دو نفر سواره و چهل نفر پیاده بودند، (1) امام حسین علیه‏السلام زهیر بن قین را فرمانده‏ی ستون سمت راست لشکرش نمود، و حبیب بن مظاهر را فرمانده‏ی ستون جانب چپ لشکر قرار داد، و پرچم جنگ را به دست حضرت عباس علیه‏السلام سپرد، و خود و بنی‏هاشم در قلب لشکر قرار

گرفتند، و خیمه‏ها را پشت سر خود قرار دادند، در اطراف خیمه‏ها قبلا خندق کنده بودند، و آن را پر از هیزم نموده و آتش زدند، تا مبادا دشمن از پشت سر به خیمه‏ها هجوم نماید.

از آن سو عمر سعد به صف آرایی لشکر خود پرداخت، عمرو بن حجاج را فرمانده‏ی سمت راست لشکرش، و شمر بن ذی‏الجوشن را فرمانده‏ی جانب چپ لشکرش، و پرچم را به غلامش به نام «درید» داد. (2).

امام حسین علیه‏السلام پرچم را از این رو در میان یاران به عباس علیه‏السلام داد، زیرا او را برای حمل و نگهداری از پرچم، لایق‏تر، با کفایت‏تر، قوی دل‏تر، شجاعتر و توامندتر یافت.

عمر سعد به پرچمدار خود رو کرد و فریاد زد: «ای درید! پرچم را نزدیک بیاور.» سپس تیری در چله‏ی کمان گذاشت و به سوی لشکر حسین علیه‏السلام پرتاب نمود، و خطاب به سپاه گفت: «گواهی دهید که من نخستین کسی بودم که تیر رها کردم.» به دنبال او لشکرش، سپاه اندک امام حسین علیه‏السلام را تیرباران نمودند، جنگ از جانب دشمن، آغاز و شروع شد، پس از مدتی جنگ تن به تن، حمله‏ها به صورت گروهی گردید، در همین حمله (که حمله هزاران نفر بر سپاه حدود صد نفری امام حسین علیه‏السلام بود) پنجاه نفر از اصحاب امام حسین علیه‏السلام به شهادت رسیدند، سپس حمله‏های دو نفری و سه نفری و چهار نفری رخ داد، آنگاه بنا شد که یاران حسین علیه‏السلام فرد فرد به میدان جنگ بروند. (3).


1) در مورد تعداد سپاه امام حسین علیه‏السلام اختلاف بسیار است، کمترین عددی که گفته شد 61 نفر است (اثبات الوصیه، ص 25) بیشترین عددی که ذکر شده 45 نفر سواره و صد نفر پیاده بودند (مشیر الاحزان ابن‏نما(.

2) تاریخ طبری، ج 6، ص 241 – تذکرة الخواص، ص 143 – مقتل خوارزمی، ج 2، ص 4.

3) تاریخ طبری، ج 6، ص 249 – 245 – ترجمه ارشاد مفید، ج 2، ص 106 – 99 – بحار، ج 45، ص 12.