جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

صبر و بردباری‏

زمان مطالعه: 2 دقیقه

فتح الفتوح پیروزیها و کامیابیها صبر است؛ رمزی ملکوتی که چون با ایمان و تقوا عجین شود، جاودانگی و ابدیت به ارمغان می‏آورد. این صفت عرشی در سه بعد تجلی می‏کند و صاحبان خود را به والاترین رتبه‏ی انسانی صعود می‏بخشد: صبر بر مصیبت نخستین جلوه است که همراه خود سپاس خدای سبحان و شکر نعمتهای پروردگار دارد و صبر بر سختیهای عبادت مرتبه‏ای دیگر از این مقام است که تلخیها و دشواریهای اطاعت پروردگار را کاسته و شیرینی و حلاوت به جای آن می‏نشاند و صبر در معصیت و نافرمانی میوه‏ی دیگری از این شجره‏ی طیبه است، تحفه‏ای که به سان سپری فولادین گرفتاریها را می‏زداید و غم و اندوه آدمی را می‏کاهد (1).

آنگاه که نگاهی دیگر در طومار زرین زندگانی حضرت ابوالفضل علیه‏السلام می‏کنیم، شعاع صبر و بردباری را در جای‏جای حیات پر افتخار وی می‏بینم. او دوران طاقت‏سوز پدر را دیده بود که می‏فرمود: صبر کردم، در حالی که خار در چشم و استخوان در گلو داشتم، و روزهای دشوار امامت امام حسن علیه‏السلام را لمس کرده بود و با این تجربه‏ی انبوه پای در راه یاری امام حسین علیه‏السلام گذارد. از این رو صبر را سپری محکم در بلاها گرفت و آوار

مصایب و سختیها را با این نیرو از خود دور ساخت، و تا آنجا پیش رفت که درباره‏اش سروده‏اند:

عشق، عاشق به وفاداری تو

صبر بی‏تاب ز غمخواری تو

روشنی بخش شب بی‏سحر است‏

نور فانوس فداکاری تو (2).

آری، عباس از اوان کودکی تا هنگامه‏ی کربلا خویشتن داری و صبر بر بلاها و مصایب را آموخت تا زمان امتحان فرارسید و در کنار امام و پیشوای خود که صبر او ملایک آسمان را به حیرت افکنده بود، بهترین نمونه‏های شکیبایی و صبوری را از خود نشان داد.

دستهای جدا شده، چشمان به تیر نشسته و زبان معطر به نام و یاد خدا در دشواریها، شاهدی جاودان در دفتر زندگانی عباس محسوب می‏شد. او در راه دفاع از دین و رهبر، لحظه‏ای غفلت و سستی نکرد و هنگام اندوه و بلا، با یاد لقای خداوند جرعه‏های تلخ صبر نوشید تا حسینیان عالم، راه عبور از گذر تنگناهای دینداری را فراگیرند و با این پلکان ملکوتی به قله‏ی قدس و جاودانگی دست یازند.


1) میزان الحکمه، ج 6، ص 256 – 265، ح 10105 – 10098.

2) ماه هاشمی، ص 15.