سدانت عبارت از خدمتگزاری معبد و پرداختن به شؤون آن و حفاظت آن از هر پیشامد سوئی میباشد. و پیش از اسلام، اعراب معابدی داشتند که چون کعبه، آنها را تعظیم و تکریم مینمودند، بر آنها حاجب و خدمه
میگماشتند، و کما اینکه برای کعبه هدایا و قربانی میبردند، برای آن معابد هم حیوانات و تحفههائی میآوردند و چون کعبه به گرد آن طواف میکردند و در آنها مانند کعبه قربانی مینمودند، و همهی اینها با وجود آگاهیشان به فضیلت بیت الحرام و کعبهی مشرفه – که میدانستند بنای ابراهیم خلیل الرحمان است – انجام میگرفت. (1).
بنابراین واضح است که سرائی معظم که در آن عبادت خدای تعالی صورت میپذیرد و مأوای میهمانان و زائران و محل دعا توسل است، لاجرم باید دارای خدمه و سدنه (کسانی که سدانت میکنند) باشد که از حرمت آن مکان شریف پاسداری نمایند. و مقرر نمودن چنین افرادی، از لوازم عظمت محل و وجود اشیای گرانبها در آن است و هیچ جائی را که دارای شأن و بزرگی باشد ملاحظه نمیشود مگر آنکه از خدمه و سدنه برخوردار است.
البته بدین امر هم باید توجه داشت که به مناسبت رفعت مقام چنین مکانهای مقدسی، افراد عادی و کسانی که شایستگی لازم را ندارند برای این کار برگزیده نمیشوند، زیرا در غیر این صورت به حرمت و کرامت آن بقعهی مبارکه لطمه وارد میشود، بلکه خدمتگزاران چنان آستانهائی باید از مردمان شریف و کریم قوم خود باشند و در مجد و شرف کسی بر آنان پیشی نجوید.
از اینجاست که مشاهده میکنیم سدانت و خدمتگزاری در حرم بابالحوائج قمر بنیهاشم سلام الله علیه نسل در نسل در اختیار افراد شریف و بزرگوار بوده است، تا بدانجا که این سعادت منتهی به سید گرانقدر، سید مصطفی و از او به خلف صالح و ارجمندش سید مرتضی گشت. و سید مرتضی آن کسی است که فضائل و محاسنش را حدی نیست و اقدامات نیکو و تلاشهای ارزندهای دربارهی خدمت و عمران و تزئین آستان مقدس ابوالفضل علیهالسلام انجام داده است، و الحق که مصداق تمام عیار سیادت و شرف و برخوردار از طهارت عنصر و وارث صفات کریمانهی اجداد طاهرین خود بود.
و بعد از او فرزند پاک طینتش سید محمد حسن منصب پدر را در اختیار
گرفت و هم اکنون (زمان تألیف کتاب) هر آنچه که در وسع و توان دارد در خدمت حرم شریف انجام میدهد.
1) البدایة و النهایة؛ تألیف ابنکثیر، ج 2، ص 192.