جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

جواب نقلی

زمان مطالعه: 2 دقیقه

گرچه شهیدان راه خدا از نظر ما مفقودند ولی از نظر قرآن مجید مشهودند، گرچه فدائیان کوی حق از چشم ما غائبند ولی از نظر قرآن کریم بر اعمال و افعال ما شاهدند. قرآن عظیم که عظمتش جهان را فرا گرفته راجع به افرادی که در راه خدا کشته شده‏اند در سوره مبارکه آل عمران، آیه‏ی 168 می‏فرماید:

و لا تحسبن الذین قتلوا فی سبیل الله امواتا بل احیاء عند ربهم یرزقون.

یعنی هرگز گمان نکنید آن افرادی را که در راه خدا کشته شده‏اند مرده‏اند، بلکه همه آنان زنده‏اند و از طرف خدا رزق و روزی به ایشان می‏رسد.

گرچه شأن نزول این آیه شریفه درباره شهدای احد است، ولی در عین حال اطلاق این آیه شریفه شامل حال عموم شهیدان راه خدا می‏شود. روی این اصل

اصیل تردیدی نیست: حضرت قمر بنی‏هاشم (علیه‏السلام) که بعد از امام حسین (علیه‏السلام(، بزرگترین شهیدان راه حق به شمار می‏روند زنده است. همین طور که قرآن مجید راه خدا را زنده معرفی کرده است اخبار و احادیثی که از طرف امامان مذهب مقدس شیعه به یادگار مانده نیز این موضوع مهم را تأیید می‏نمایند و برای معتقدین به دستگاه نبوت و امامت تردیدی در اینکه امامانی که در راه خدا شهید شده‏اند زنده‏اند، باقی نمی‏گذارد.

چون این کتاب گنجایش نقل آن اخبار و احادیث را ندارند لذا از افرادی که بخواهند کلیه آن‏ها را مطالعه نمایند تقاضا می‏شود به کتاب (معالم الزلفی، تألیف مرحوم سید هاشم بحرانی، صفحه 111 به بعد) مراجعه کنند. علاوه بر این دلیل‏های عقلی و نقلی که از نظر مبارک خوانندگان منصف گذشت بوسیدن قبر و ضریح حضرت قمر بنی‏هاشم (علیه‏السلام) دستوری است که از حضرت امام جعفر صادق (علیه‏السلام) به یادگار مانده است و ما از باب نمونه، به نقل قسمتی از آنها اکتفاء می‏نماییم.

علامه مجلسی در کتاب، مزار بحار، صفحه 180 از صهوان جمال یعنی شتربان، از امام جعفر صادق (علیه‏السلام) نقل می‏کند که فرمود: وقتی به زیارت قبر حضرت عباس (علیه‏السلام) رفتی و زیارت‏نامه آن حضرت را خواندی روی قبر مبارک آن بزرگوار می‏افتی و آن را می‏بوسی و می‏گویی: «بابی و امی یا ناصر دین الله، الی آخر…» یعنی پدر و مادرم به فدای تو باد، ای یاری کننده دین خدا، الی آخر..

این روایت و امثال آن مشروعیت بوسیدن قبر و ضریح حضرت اباالفضل (علیه‏السلام) را ثابت، بلکه لازم می‏نماید و برای افراد منصف هیچگونه اشکال و ایرادی را باقی نمی‏گذارد. بدین جهت و جهات دیگر بود که بزرگترین مرجع و

اعلم و اتقای زمان خود یعنی آقا باقر بهبهانی (ره) چنان که در صفحه 66 کتاب اسرار الشهادة می‏نگارد – هرگاه به زیارت حضرت عباس (علیه‏السلام) مشرف می‏شد اول آستانه درب حرم مقدس آن حضرت را می‏بوسید و بعد از این به احترام و تواضع به حرم مشرف می‏گردید. عمل یک چنین مرجع و عالم عالی مقام برای مردم حجت و برهانی است قوی.

نگارنده کتاب ستارگان درخشان – حجة الاسلام محمد جواد نجفی – با نقل این موضوعات سابق الذکر معلوم شد: که بوسیدن ضریح خواه ضریح امامان و خواه ضریح قمر بنی‏هاشم (علیه‏السلام) اشکالی که ندارد به جای خود، بلکه چون امر امام است لازم و دارای ثواب هم خواهد بود. ولی در عین حال که امر امام می‏باشد بیشتر و بالاتر از یک عمل مستحب نخواهد بود.