جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تاریخ مرقد عباس

زمان مطالعه: 2 دقیقه

تاریخ بیانگر آن است که هماره افرادی با قلبی لبریز از عشق و دستی پر از سخاوت به نوسازی، تعمیر و بازسازی حرم مطهر عباس علیه‏السلام همت گمارده‏اند. در میان این ارادتمندان گروهی از پیروان ادیان مختلف، که گره

مشکلات خود را با لطف باب الحوائج گشوده‏اند، نیز دیده می‏شوند.

هر زمامدار و شخصیتی که به تعمیر و بازسازی و یا گسترش حرم امام حسین علیه‏السلام پرداخته، حرم مطهر حضرت ابوالفضل را نیز تعمیر و بازسازی کرده است.

آل‏بویه مخلص‏ترین حاکمان به خاندان رسالت بوده‏اند که با برپایی مراسمی خاص، یاد و نام امام حسین علیه‏السلام و برادرش را زنده نگاه داشتند. این کار عظیم در زمان عضدالدوله دیلمی، که تشیع دین رسمی اعلام شد، گستره‏ای افزون یافت. او در سال 371 قمری بنای حرم حضرت اباالفضل علیه‏السلام و گنبد آن را برعهده گرفت (1).

پس از آل‏بویه، صفویان نقشی چشمگیر در عمران و پیشرفت بارگاه عباس علیه‏السلام از خود نشان دادند و کاشی کاری گنبد، توسعه‏ی رواق و صحن و بنای ایوان جلو در اول حرم انجام شد و فرشهای گران قیمتی به آستانه‏ی حضرت اهدا شد.

تعمیر، توسعه و بازسازی صحن و سرای علمدار کربلا همچنان ادامه یافت و در زمانهای مختلف، برخی از قسمتها کاشی کاری، بعضی از جاها طلا کاری شد و یا ضریحی از نقره خالص برای قبر مطهر فراهم گردید. (2) و

در پی این فعالیتهای مخلصانه، حرم مطهر با سنگ مرمر فرش شد، گنبد و گلدسته‏ها تعمیر و یا کاشی کاری گردید و ضریحی دیگر برای مرقد تهیه شد، تا آنکه حرم مطهر دارای بنایی بزرگ گردید که ضریحی از نقره سفید در وسط آن قرار گرفت. اطراف آن رواقهایی بود که همه به یکدیگر راه داشتند و بر فراز این چهار رکن، گنبدی از کاشیهای زیبا و رنگارنگ بنا گردید. و در برابر آن، دو گلدسته که سر آن طلای خالص و قسمت پایین از کاشی پوشیده شده، وجود داشت.

در سال 1375 قمری، طلا کاری گنبد انجام شد و روز 28 رجب سال 1385 شهر کربلا شاهد ورود ضریح جدیدی از طلا و نقره‏ی خالص، با سنگهای قیمتی همراه با مینا کاری بود. این ضریح مقدس به همت و دستور علامه‏ی بزرگ، آیت‏الله سید محسن حکیم در اصفهان ساخته شد. روز استقبال از آن، یکی از روزهای به یادماندنی کربلا بشمار می‏رود (3).


1) ر. ک: تاریخ و جغرافیای کربلای معلی، عماد الدین اصفهانی؛ میراث کربلا، سلمان هادی آل طعمه، ترجمه‏ی محمدرضا انصاری، ص 35؛ زندگانی قمر بنی‏هاشم، ص 219 – 217؛ العباس، ص 217 – 216.

2) قمر بنی‏هاشم، ص 127؛ سردار کربلا، ص 368 – 366.

3) میراث کربلا، سلمان هادی آل‏طعمه، ترجمه‏ی محمدرضا انصاری، ص 51 – 57. (با تلخیص فراوان(؛ سردار کربلا، ص 322 – 320.