جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ایمان، یقین و بصیرت

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

شخصیت عباس علیه‏السلام با ایمان به خداوند، یقین سرشار و بصیرت بسیار، پی‏ریزی شده بود. او در آغوش پدر و دامان مادر فراگرفت که ابتدا باید ایمان خود را به کاملترین مرتبه و یقین خویش را به بهترین درجه رسانده و با نگرش دقیق بصیرتی ژرف پیدا کند و در پی آن نیتی زلال و عملی صالح به دست آورد.

از این رو بینشی تابناک داشت و در لغزشگاههای فکری، کوچکترین خطایی از او دیده نمی‏شد. هنگام نرمش و زمان خشونت را به خوبی می‏دانست و در مهلکه‏های ستیز و نبرد خاطرات پرباری از خود باقی می‏گذارد. دیدگان پرنورش اعماق حقایق را می‏دید و قلب پر فروغش پرده‏های ابهام و تردید را کنار می‏زد.

آنجا که حکومت امویان توفانی سهمگین برای اسلام و مسلمین بود،

عباس در راه دفع این خطر جهاد کرد و چون هنگامه‏ی حمایت از ولایت و امامت فرارسید، بدون هیچ سخن در اختیار امام زمان خود بود.

دشمن که جلوه‏های گوناگون و چشمگیر شخصیت عباس علیه‏السلام را باور داشت، بیشترین همت خود را در جداسازی وی از امام حسین علیه‏السلام صرف کرد تا بدین وسیله ضربه‏ای سهمگین از درون بر سپاه حسین علیه‏السلام وارد کند. اما دیدگان بصیرت آمیز و قلب پر ایمان عباس علیه‏السلام، امان‏نامه‏ها و وعده های پول و مقام را سرابی بیش ندانست و با یقین سرشار تا آخرین لحظه ایستادگی کرد.

امام صادق علیه‏السلام که از بلندی آگاهی و معرفت خویش به اوصاف ابوالفضل علیه‏السلام می‏نگرد، نخستین فضیلت وی را بصیرت بسیار و ایمان راسخ می‏شمرد؛ صفتی که بنیان تمام فضایل محسوب می‏شود و در آرمان دهی آنها، نقشی ژرف و به سزا دارد (1).


1) ر. ک: بطل العلقمی، ج 2، ص 436 – 398.