خصلت دیگر عباس علیهالسلام نگهبانی و پاسداری محکم و پر تلاش او از حق و امام حق بود. از این رو امام هادی علیهالسلام در زیارت ناحیه او را نگهبان و پاسدار خواند. پاسداری که با اخلاص تمام به نگهبانی حق پرداخت. تا حدی که با بودن او، دشمنان خواب و استراحت نداشتند
ولی اهلبیت حسین علیهالسلام خود را در پناه کوهی استوار میدیدند و خواب و استراحت داشتند اما بعد از او، موضوع به عکس شد (چنان که شیخ محمدرضا ازری، از زبان امام حسین علیهالسلام در شعری که قبلا ذکر شد:
»الآن نامت اعین بک لم تنم…» این مطلب را بیان کرده است.)
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود:
حرس لیلة فی سبیل الله عزوجل افضل من الف لیلة یقام لیلها و یصام نهارها؛
نگهبانی و پاسداری یک شب در راه خداوند متعال، از عبادت هزار شب که روزش را انسان روزه بگیرد، بهتر است. (1).
روز عاشورا، حضرت عباس علیهالسلام سوار بر اسب، در اطراف خیمهها به هر سو نگاه میکرد و از حرم رسول خدا صلی الله علیه وآله نگهبانی مینمود و مراقب دشمن بود که جلو نیاید. حتی زهیر بن قین (یکی از یاران باوفای امام حسین علیهالسلام) نزد عباس علیهالسلام آمد و اظهار داشت میخواهم وصیت پدر را به یاد تو بیندازم، عباس علیهالسلام که میدید خیمهها در خطر حملهی دشمن است، از اسب پیاده نشد، فرمود: «مجال سخن نیست ولی چون نام پدرم را بردی، روا نیست از شنیدن وصیت پدرم بگذرم، بگو که من سواره میشنوم«. زهیر سخن پدر را (که قبلا در شرح زندگی امالبنین علیهالسلام گفته شد) به یاد عباس علیهالسلام انداخت. (2).
1) نهج الفصاحه، حدیث 1355.
2) کبریت الاحمر، ص 387.