جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ازدواج حضرت علی با ام‏البنین مادر حضرت عباس

زمان مطالعه: 2 دقیقه

حضرت علی علیه‏السلام اولین بار با حضرت زهرا علیهاالسلام ازدواج کرد و این ازدواج در سال دوم هجرت تحقق یافت، حضرت زهرا علیهاالسلام پس از نه سال زندگی مشترک با علی علیه‏السلام به شهادت رسید و تا حضرت زهرا علیهاالسلام زنده بود، حضرت علی علیه‏السلام با زن دیگری ازدواج نکرد. پس از حضرت زهرا علیهاالسلام، علی علیه‏السلام در طول مدت عمرش با زنان دیگری ازدواج کردند که عبارتند از: امامه، ام‏البنین، خوله، ام‏حبیب، اسماء، لیلی، ام‏سعید،… (1).

در میان همسران حضرت علی علیه‏السلام پس از حضرت زهرا علیهاالسلام مقام هیچ کدام از آنها به مقام ارجمند حضرت ام‏البنین علیهاالسلام نمی‏رسید. ام‏البنین بانویی شجاع، فداکار و بسیار با فضیلت بود و لیاقت آن را یافت که مادر حضرت عباس علیه‏السلام گردد. از قراین به دست می‏آید که ام‏البنین علیهاالسلام سومین همسر حضرت علی علیه‏السلام بود و در سال‏های بین

20 تا 25 هجری با علی علیه‏السلام ازدواج نمود.

سیره نویسان چگونگی ازدواج حضرت علی علیه‏السلام با ام‏البنین را که نامش فاطمه بود، چنین نوشته‏اند:

حضرت علی علیه‏السلام می‏خواست با یک بانویی ازدواج کند که از یک خاندان شجاع و اصیل باشد تا اگر فرزندانی به وجود آورد، آن فرزندان از جانب مادر نیز کمالات انسانی از جمله شجاعت و دلاوری را به ارث ببرد و این از دستورهای مهم اسلام در امر مقدس ازدواج است که مردان در انتخاب همسر دقت کافی کنند. معیار انتخابشان براساس اصالت، تقوا، شجاعت و سایر ارزش‏های انسانی باشد نه براساس ملک و منال و شهرت و زیبایی ظاهری.

حضرت علی علیه‏السلام نخستین شاگرد پیامبر صلی الله علیه و آله است و از پیامبر صلی الله علیه و آله این درس را آموخته که فرمود:

ایاکم و خضراء الدمن؛

بپرهیزید از سبزیهایی که از جاهای ناپاک و آلوده می‏رویند.

شخصی پرسید: «منظور از این دستور چیست؟» پیامبر صلی الله علیه و آله در پاسخ فرمود:

المرءة الحسناء فی منبت السوء؛

بپرهیزید از ازدواج با زن زیبایی که از خانواده‏ی ناشایسته به وجود می‏آید. (2).

قانون وراثت، یک قانون محکم طبیعی است، در انتخاب همسر باید به آن توجه داشت، زیرا خصال او براساس قانون عمیق و وسیع وراثت، به فرزندش انتقال می‏یابد.

امام جعفر صادق علیه‏السلام در ضمن گفتاری فرمود: در انتخاب همسر، بانویی را انتخاب کن که:

بکرا تنسب الی الخیر، و الی حسن الخلق…؛

دوشیزه و از خانواده خوب باشد، خوش اخلاق باشد. (3).

آری علاج واقعه را قبل از وقوع باید کرد، باید آینده‏نگر و دوراندیش بود، از اول، عاقبت کار را دید که گفته‏اند:

هر که ز اول بنگرد پایان کار

اندر آخر او نگردد شرمسار


1) ارشاد مفید (ترجمه شده(، ج 1، ص 355 – در اینکه آیا پس از حضرت زهرا علیهاالسلام، علی علیه‏السلام با امامه ازدواج کرد یا با ام‏البنین علیهاالسلام به خوبی روشن نیست، ولی از مفهوم بعضی از روایات استفاده می‏شود که ازدواج با ام‏البنین بعد از امامه بوده است.

2) وسائل الشیعه، 14، ص 17.

3) فروع کافی، ج 5، ص 323.