گروهی از مورخین برآنند که امیرالمؤمنین علیهالسلام با امالبنین دختر حزام عامریه، بعد از وفات حضرت زهرا سلام الله علیها ازدواج نمود. (1) دستهای دیگر میگویند که این امر بعد از ازدواج حضرتش با أمامه بوده است. (2) اما مسلم است که این ازدواج بعد از وفات صدیقهی کبری سلام الله علیها میباشد، زیرا تا فاطمه علیهاالسلام زنده بود خداوند، بر امیرالمؤمنین علیهالسلام دیگر زنان را حرام نموده بود (3).
امالبنین دارای چهار پسر شد به نامهای عباس، عبدالله، جعفر و عثمان، که سرور همهی آنان عباس علیهالسلام میباشد. این بانوی بزرگوار بعد از امیرالمؤمنین علیهالسلام نیز مدتی طولانی زنده بود و با کسی هم ازدواج نکرد. همچنان که امامه و اسماء بنت عمیس و لیلی نهشلیه چنین نمودند. و این چهار زن آزاده، کمال وفاداری را در حق شوی و سرورشان امیرالمؤمنین علیهالسلام انجام
دادند. (4) چنانکه یک مرتبه مغیرة بن نوفل و دفعهی دیگر ابوهیاج بن سفیان از امامه طلب ازدواج کردند، اما او امتناع ورزید و حدیثی از علی علیهالسلام نقل نمود که همسران پیامبر و جانشینش بعد از ایشان نباید به همسری کسی درآیند؛ و بدین لحاظ این آزادگان به منظور عمل به این روایت، تن به ازدواج با کسی ندادند (5).
اما امالبنین از بانوان ارجمند و عارف به جایگاه اهل بیت علیهمالسلام و دارای اخلاص و صفا در ولایت و محبت آنان بود. کما اینکه از طرف مقابل نزد خاندان وحی نیز از شأن و مقامی بس والا بهره داشت. و زینب کبری سلام الله علیها، همان طور که در ایام عید به دیدار او میآمد، پس از واقعهی کربلا و ورود به مدینه هم نزد او آمد و شهادت فرزندانش را به وی تسلیت گفت (6).
از عظمت مقام و معرفت او به مقام و موقعیت اهل بیت علیهمالسلام آن که: چون به ازدواج امیرمؤمنان علیهالسلام درآمد، امام حسن و امام حسین علیهماالسلام بیمار بودند، و او بسان مادری دلسوز و پرستاری مهربان به مراقبت و دلنوازی از آنان پرداخت. و چنین امری از همسر سرور اهل ایمان، که از انوار معارف حضرتش بهرهها گرفته، در بوستان علوی تربیت یافته و به آداب و اخلاق مولای متقیان علیهالسلام مؤدب و متخلق شده، شگفت نیست.
1) تاریخ طبری، ج 6، ص 89. تاریخ ابناثیر، ج 3، ص 158. تاریخ ابوالفدا، ج 1، ص 181.
2) مناقب ابن شهرآشوب، ج 2، ص 117. مطالب السؤول، ص 63. الفصول المهمة، ص 145. اصابه (ذیل شرح حال أمامه(.
3) مناقب ابن شهرآشوب، ج 2، ص 93.
4) کشف الغمة، ص 32. الفصول المهمة، ص 145 مناقب ابن شهرآشوب، ج 2، ص 76، مطالب السؤول، ص 63.
5) مناقب ابن شهرآشوب، ج 2، ص 76.
6) مجموعهی شهید اول.