جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

احترام ارادتمندان به نوادگان

زمان مطالعه: 2 دقیقه

با نگاهی گذرا به زندگی نوادگان حضرت ابوالفضل علیه‏السلام درمی‏یابیم که تمامی نسل باقی مانده از آن ماهتاب، صفاتی الهی داشتند و مردمی فرهیخته شمرده می‏شدند. آنها فقیه، محدث، نسب شناس، امیر و ادیب بودند و به حق وارث ویژگیهای پدر و جد بزرگوارشان به شمار می‏آمدند.

اکنون که به پایان این فصل نزدیک می‏شویم، سزاوار است که با یاد دو شخصیت بزرگوار به نامهای «سید حمزه» و «سید محمد» بر معنویت این دفتر بیفزاییم. سید حمزه، گلی از گلستان بنی‏هاشم محسوب می‏شد و

»ابویعلی» شهرت داشت. بارگاه پر عظمت وی اکنون در مدحیه‏ی – نزدیکی حله – آغوش پر عطوفت برای زائرین باز کرده است. سید حمزه از راویان و عالمان علوم آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم بود. افواج عالمان و اندیشمندان به محضر درس وی حاضر می‏شدند و پنهان و آشکار از آثار علمی او بهره می‏بردند. برخی از محققان این دانشمند سترگ را از «راویان با نبوغ قرن چهارم» و عالمان زمان غیبت صغری شمرده‏اند. (1).

از دیگر نوادگان ابوالفضل علیه‏السلام که همچون پدر و جد خویش شهد شهادت نوشید و مظلومانه و غریبانه به دیدار خداوند شتافت، «ابوالعباس محمد» است؛ دری درخشان از خاندان بنی‏هاشم که در سال 342 قمری به دست مأموران بنی‏عباس، به شهادت رسید. این شخصیت والا مقام، مدتی در اصفهان به سر برد و در دوران خفقان، که مزدوران عباسی ارادتمندان اهل بیت علیهم‏السلام را از دم تیغ می‏گذراندند، به طور ناشناس در مغازه‏ی آهنگری، به کار و فعالیت پرداخت. سیمای نورانی، صفات نیک و رفتار متین و بزرگوارانه‏ی وی موجب تردید و بدگمانی برخی افراد شد. چون نسب ارجمند علوی‏اش آشکار شد، ناگزیر شتابان به سوی «خوراسگان» در پنج کیلومتری شرق اصفهان گریخت. دشمنان اهل بیت علیهم‏السلام که دلی پر کینه از فرزندان بنی‏هاشم داشتند، به تعقیب وی پرداختند، او را دستگیر کرده، فردای آن روز به شهادت رساندند.

شیعیان شیفته و شیدادلان فرهیخته، ابوالعباس محمد را با احترام شایانی دفن کردند و بر مزار وی گنبدی بنا نمودند. در سال 920 قمری، نیکوکاران خیراندیش همت کرده، با شوقی افزون به توسعه‏ی بارگاه آن سید مظلوم پرداختند.

سال 1383 قمری، طلیعه‏ای طلایی در خوراسگان رخ نمود و رادمردن کوشا ساختمانی وسیع و با عظمت بر مزار ابوالعباس پی نهادند؛ با تلاش خستگی ناپذیر سی ساله، گنبد و بارگاهی رفیع و چشم‏نواز بر تربت ابوالعباس محمد ساخته شد و مرقد آن شهید والاگوهر، به سان نگینی نورافشان، زینت بخش اصفهان گردید (2).

اکنون بسیاری از عالمان پارسا، اندیشمندان سعادتمند و مؤمنان و صالحان علاقه‏مند به اهل بیت علیهم‏السلام در جوار مرقد پر نور امامزاده‏ی ابوالعباس محمد آرمیده‏اند و انبوه مردم پاک سرشت و خردمند، پروانه‏وار بر گرد تربت آن انسان آسمانی به عبادت می‏پردازند و زیارت این شخصیت ملکوتی را ارمغانی ارزشمند برای زندگانی و توشه‏ای تابناک برای حیات جاودان خود می‏شمرند، دست دعا و چشم امید بر ضریح پر نور و شکوهمند وی دارند، در آغوش شوق و امید خود، نزول اجابت می‏گیرند و شادمان و خرسند از محضرش بازمی‏گردند.


1) العباس، ص 202 – 201؛ سردار کربلا، ص 346.

2) برگرفته از نوشتار تحقیقی اداره‏ی اوقاف اصفهان.